Η διεθνής βοήθεια θα είναι απαραίτητη για το Αφγανιστάν σε βάθος δεκαπενταετίας, δήλωσε σήμερα στο BBC ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι από το Λονδίνο όπου πραγματοποιείται σύνοδος για το μέλλον της χώρας.
Η διεθνής βοήθεια θα είναι απαραίτητη για το Αφγανιστάν σε βάθος δεκαπενταετίας, δήλωσε σήμερα στο BBC ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι από το Λονδίνο όπου πραγματοποιείται σύνοδος για το μέλλον της χώρας.
«Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας, πέντε έως δέκα χρόνια θα είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά την υποστήριξή τους μέχρις ότου το Αφγανιστάν να είναι οικονομικά σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δυνάμεών μας, η περίοδος θα παραταθεί κατά δέκα έως δεκαπέντε χρόνια», ανέφερε ο Καρζάι.
«Η στρατηγική μας είναι να βοηθήσουμε τον αφγανικό πληθυσμό για να είναι αρκετά ισχυρός ώστε η ασφάλειά του να αποτελεί ευθύνη δική του και όχι ευθύνη 43 χωρών», δήλωσε από την πλευρά του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκ. Μπράουν.
Πρόσθεσε ότι η ενδεδειγμένη τακτική είναι να διασπαστούν οι Ταλιμπάν.
«Κάποιοι είναι μισθοφόροι, κάποιοι είναι τοπικοί εθνικιστές, κάποιοι έχουν παράπονα για τις φυλές τους… μπορούμε να τους διχάσουμε και είναι σημαντικό να το κάνουμε», είπε ο κ. Μπράουν.
Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν δήλωσαν σχετικά με τη σύνοδο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν συνομιλίες είναι η αποχώρηση των ξέων δυνάμεων.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Times ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταρτίσουν έναν σαφή πολιτικό «οδικό χάρτη» για το μέλλον της χώρας.
«Η προσπάθεια και η θυσία των στρατιωτών μας δεν επαρκούν από μόνες τους την κρίσιμη αυτή στιγμή για το Αφγανιστάν. Πρέπει να συνδυαστούν με ένα σαφή πολιτικό 'οδικό χάρτη'. Η σύνοδος του Λονδίνου θα μας επιτρέψει να το πραγματοποιήσουμε», πρόσθεσε ό ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Στη σύνοδο αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες ο Αφγανός προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώ θα συμμετάσχουν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και οι ομόλογοί της Μπερνάρ Κουσνέρ και Κάθριν Αστον.
Η συνάντηση αυτή «θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία» της διεθνούς αποστολής, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.
Το βασικό θέμα της συνόδου, στην οποία συμμετέχουν περίπου 70 υπουργοί Εξωτερικών, θα είναι η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στους Αφγανούς. Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, η μεταβίβαση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς αυτής ή στην αρχή της επόμενης, όμως μόνο στις περιοχές που επικρατεί σταθερότητα.
Ο Καρζάι τόνισε χθες φτάνοντας στο Λονδίνο πως η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια» για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο μεγαλύτερο τμήμα των αφγανικών εδαφών και μέχρι το 2014 σε όλη τη χώρα.
Ο Αφγανός πρόεδρος θα επιδιώξει να κερδίσει την στήριξη των συμμετεχόντων στη στρατηγική συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν, προτείνοντάς χρήματα και εργασία σε όσους εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα. Την στρατηγική υποστηρίζουν οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες και η Τουρκία. Οι σύμμαχοι ζητούν εγγυήσεις για να δεσμευτούν οικονομικά.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC