Πολιτική
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 12:11

Αντιπαράθεση για την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ

Δεν υπήρξε καμία διαγραφή χρέους της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή από την κυβέρνηση της ΝΔ, υποστήριξε o πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας, κάνοντας λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων. Ενέμεινε στα περί διαγραφής ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης, τονίζοντας ότι όλα θα διερευνηθούν. Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Την αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη στη Βουλή περί διαγραφής προστίμου 5,5 δισ.¤ στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ επί κυβερνησεως ΝΔ. Ενέμεινε στις δηλώσεις για το θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Δεν υπήρξε καμία διαγραφή χρέους της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή από την κυβέρνηση της ΝΔ υποστήριξε μιλώντας στον Real Fm o κ. Μπέζας κάνοντας λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια διαγραφή, δεν μπορεί να γίνει ούτε από προϊστάμενο υπηρεσίας, ούτε από υπουργό, παρά μόνο δια νόμου – «και τέτοιος νόμος δεν έχει ψηφιστεί».

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ανέπτυξε το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έλεγξε την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και καταλόγισε πρόστιμα ύψους 5,5 δις λόγω εικονικών συναλλαγών. Ακολούθως, η ΦΑΕ συνέταξε τις αποφάσεις επιβολής προστίμου και τις κοινοποίησε στην εταιρία. «Όταν μία εταιρία ή ένα φυσικό πρόσωπο παίρνει τέτοια απόφαση, έχει δυνατότητα να καταφύγει στα δικαστήρια, αυτή είναι βασική αρχή του φορολογικού δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέζας και συνέχισε: «Η εταιρία προσέφυγε. Η ΦΑΕ Αθηνών, θεώρησε ότι η προσφυγή είναι εκπρόθεσμη, δηλαδή δεν έγινε μέσα στο διάστημα δύο μηνών που προβλέπει ο νόμος και βεβαίωσε το σύνολο του ποσού, τα 5,5 δισ.¤. Η εταιρία προσέφυγε στα υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι είναι εμπρόθεσμη η προσφυγή. Το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, αφού διέταξε έλεγχο από την Οικονομική Επιθεώρηση και αφού ζήτησε τη γνώμη του Ειδικού Συμβούλου Φορολογίας του υπ. Οικονομικών, είπε ότι επειδή ήταν Αύγουστος - η κοινοποίηση του προστίμου είχε γίνει τον Ιούλιο – ο Αύγουστος που κλείνουν δικαστήρια, δεν προσμετράται στο χρόνο που έχει κάποιος για να ασκήσει προσφυγή, επομένως η προσφυγή θεωρείται εμπρόθεσμη. (...) Ήρθε ο έφορος, έκανε άρση της βεβαίωσης του προστίμου και βεβαίωσε το 10%. (...) Το υπόλοιπο παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να γίνει η εκδίκαση. Δεν έχει γίνει ακύρωση της πράξης επιβολής προστίμου και το σύνολο του ποσού, είναι απαιτητό από το Δημόσιο, εκκρεμεί όμως η έκδοση δικαστικής απόφασης.»

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους ο κ. Σαχινίδης έφερε το θέμα στη Βουλή, ο κ. Μπέζας εκτίμησε πως «είτε ο υφυπουργός δεν γνωρίζει ακριβώς την υπόθεση και τις διαδικασίες που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες». «Ψάχνοντας ένα άλλοθι για τους δικούς τους χειρισμούς στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχους», υποστήριξε και κατέληξε επαναλαμβάνοντας: «Είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί χρέος από κανέναν. Δεν μπορεί ούτε υπουργός, ούτε υπηρεσία να διαγράψει χρέος και να απεμπολήσει το δημόσιο δικαιώματα. Τώρα, το αν εισπράττονται αυτά τα ποσά ή όχι, αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα (...) όμως το δημόσιο, εξακολουθεί να απαιτεί από την εταιρία τα 5,5 δις που έχουν καταλογισθεί».

Φ. Σαχινίδης: «Είναι γεγονός - Θα διερευνηθούν όλα»

Ωστόσο σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, ο κ. Σαχινίδης ενέμεινε σε όσα ανέφερε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υπόθεσεων της Βουλής.

«Είναι γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση για τον Απολογισμό - Ισολογισμό του έτους 2008, διαπιστώσαμε από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι διαγραφές οφειλών ήταν της τάξης των 6 δισ.¤. Από αυτά τα 6 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούσαν μία περίπτωση, την περίπτωση της εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακής», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, αλλά και σχετική έρευνα του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν υπήρξε γνωμάτευση νομικών, του Νομικού Συμβουλίου, για το θέμα, ο κ. Σαχινίδης απάντησε καταφατικά:

«Βεβαίως. Ούτως ή άλλως όμως, έχει ξεκινήσει από χθες έναν έλεγχο για να δει ποιες ευθύνες αφορούν πρόσωπα του υπουργείου Οικονομικών. Λέγεται ότι η υπόθεση αυτή είχε τη συγκεκριμένη εξέλιξη μετά από γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου Φορολογίας».

Όσο για το που βασίστηκε η απόφαση διαγραφής του προστίμου, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι το επιχείρημα ήταν η πρωθύστερη επιβολή του στη χρηματιστηριακή εταιρεία.

Ερωτηθείς τέλος, αν θα αναζητηθούν και τυχόν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση, ο κ. Σαχινίδης ήταν σαφής: «Όλα θα διερευνηθούν».

Από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για σκανδαλώδη διαγραφή χρεών το σύνολο των οποίων είναι όσα και τα χρέη των νοσοκομείων.

«Δεν μπορεί να διαγράφονται χρέη της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» και η πολιτεία, όταν είναι να δώσει σε φτωχούς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη επικαλείται νόμους», παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

«Τα 5,5 δισ. ευρώ δεν τα διέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο κ.Σαχινίδης.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα:

Ανακοίνωση για την υπόθεση διαγραφής προστίμου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής Α.Ε.Π.Ε.Υ.»

«Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, του έτους 2008, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Κουσελάς, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο οφειλέτης, στον οποίο αναφέρεται η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σελίδα 17, «του οποίου με απόφαση (2/08/10.4.2008) του Προϊστάμενου ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών διαγράφηκαν πρόστιμα ύψους 5.511.351.867 ευρώ». Το ίδιο ερώτημα έθεσαν και βουλευτές άλλων παρατάξεων.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, απάντησε, ότι ο οφειλέτης είναι η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή.

Ο κ. Σαχινίδης επιφυλάχθηκε να ενημερώσει το Σώμα αναλυτικά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια».