Πολιτική
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 17:58

Βουλή: Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό

Αντιπαράθεση με επίκεντρο το ασφαλιστικό σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με την ευκαιρία της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ταμείων.

Αντιπαράθεση με επίκεντρο το ασφαλιστικό σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με την ευκαιρία της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ταμείων.

Ούτε οι εργαζόμενοι ευθύνονται, ούτε η σημερινή γενιά μπορεί να πληρώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τι πρέπει κάνουμε άμεσα, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Υπεραμύνθηκε δε των μέτρων που εξαγγέλθηκαν προχθές, σημειώνοντας ότι ενισχύονται επιχειρήσεις ,οι οποίες, όμως, έχουν και υποχρεώσεις για καταβολή των εισφορών και μη καταφυγή στη μαύρη εργασία, κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο των ελέγχων από μικτά συνεργεία που ενεργοποιούνται από την άλλη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά το νέο πόρο, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας για τη στήριξη του ασφαλιστικού, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι κακώς αναφέρεται ως φόρος, αν και θα προέρχεται μέσα από ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα από την άμεση φορολογία.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Τα ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκονται στη σημερινή κατάσταση λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών τους και της αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθείται, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαράδεκτο «αυτή τη ληστεία, αλλά και τις επικλήσεις περί της γήρανσης του πληθυσμού και του δημογραφικού να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα για την αιτία στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα στην παρούσα κατάσταση.

Ποιος έχει το δικαίωμα να παραγράψει τα οφειλόμενα από τη ληστεία που ξεκίνησε από τη ληστεία της δεκαετίας του ’50; διερωτήθηκε.

Εξέφρασε δε πλήρη διαφωνία με τη μεθοδευόμενη, όπως είπε, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, καθώς και της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Απαντώντας ο κ. Κουτρουμάνης παρατήρησε ότι δεν υπάρχει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, αλλά διαφοροποίηση για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, ενώ η κυβέρνηση ανέστειλε τη διάταξη για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα, με τη λήψη ταυτόχρονα παράλληλων υποδομών στήριξης της οικογένειας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος χαρακτήρισε ως έγκλημα διαρκείας τη «λεηλασία» την οποία υπέστησαν τα ταμεία, για την οποία μόνον οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται.

Tο ΚΚΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιστροφή όλων των απωλειών των ταμείων από το 1950, κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει επενδύσεις σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα, εκτός από τίτλους του δημοσίου με εγγυημένη απόδοση, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες και πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση και προοπτική απαλλαγής των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με τη σειρά της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου τόνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ έρχεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο εθνικός διάλογος, o οποίος στοχεύει στην εξυγίανση του συστήματος χωρίς να θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών, ενώ τάχθηκε υπέρ βαθιών, καθοριστικών δομικών αλλαγών και όχι ημίμετρων.

Με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, δήλωσε η κ. Μίχου, επιχειρήθηκε πράγματι επέμβαση στα αποθεματικά των ταμείων, ενώ μιλώντας γενικότερα είπε πως οι αποφάσεις για επενδύσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τις διοικήσεις των ταμείων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση σεβάστηκε και προστάτευσε την περιουσία των ταμείων, υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2004 το συνολικό ύψος των αποθεματικών ήταν 21,8 δισ. ευρώ και το 2008 29,5 δισ.

Για την αποκάλυψη της διαγραφής των 5,5 δισ. προστίμου στην «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακή, ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι «πρόκειται για προβοκάτσια του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν είναι αληθές ότι υπάρχει διαγραφή του προστίμου, όπως μπορεί να εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών», ενώ υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο με τα δομημένα, ήταν η ΝΔ που το έστειλε στον εισαγγελέα.

Παραδέχθηκε όμως ότι «ήταν μία ακραία συμπεριφορά των golden boys που αναδείχθηκαν σε συμβούλους της αρπαχτής για να οικονομήσουν τα κοράκια της αγοράς».

Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ που επέτρεψε την άνευ ορίου επένδυση σε ομόλογα και στις διοικήσεις των ταμείων που ομοφώνως αποδέχθηκαν τις τοποθετήσεις σε «τοξικά ομόλογα».

Οι συνεχείς αιφνιδιασμοί «οδηγούν σε νέο φόρο και όχι πόρο» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ χαρακτήρισε λάθος να εξετάζεται το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα όπως θα ήταν η τόνωση της ανάπτυξης.

Παρεμβαίνοντας ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αποστολος Κακλαμάνης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με την τακτική του να ταυτίζει και να θέτει σε ίση βαθμίδα κριτικής και επίκρισης τα δύο κόμματα εξουσίας δεν προάγει το διάλογο.

Ταυτόχρονα επέκρινε το ΚΚΕ για την τακτική που ακολουθεί «εμμένοντας στην αδιαλλαξία» με τους αγρότες και τα μπλόκα, υπενθυμίζοντας ότι στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν υπήρχαν μπλόκα του στους εθνικούς δρόμους.

Για την αποκάλυψη της διαγραφής του προστίμου της «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακή ο κ. Κακλαμλανης επεσήμανε: «Όταν διαγράφονται 5,5 δισ. εμείς θα τους τα χαρίσουμε;».

Για θαρραλέα αντιμετώπιση από το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό του ασφαλιστικού προβλήματος έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

Ο κ. Σπράος ήταν σύμβουλος του κ. Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ έφερε τις ελαστικές μορφές εργασίας με τα τοπικά σύμφωνα. Η συκοφαντία δεν θα περάσει, ούτε οι αγρότες θα υποχωρήσουν, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Τη συμφωνία του με την πρόταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να εφαρμοστεί.

Σύμφωνος με την πρόταση δήλωσε και ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Η πρόταση νόμου δεν ετέθη σε ψηφοφορία, λόγω του συνταγματικού περιορισμού ότι δεν γίνεται δεκτή πρόταση που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ