Σύγχρονες ηλεκτρονικές καταγραφές, μέσω των εφαρμογών και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του συστήματος Police On Line, εφαρμόζει από τις αρχές του έτους η Ελληνική Αστυνομία για τις διαδικασίες αναφοράς και καταγραφής περιστατικών, αδικημάτων και συμβάντων.
Σύγχρονες ηλεκτρονικές καταγραφές, μέσω των εφαρμογών και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του συστήματος Police On Line, εφαρμόζει από τις αρχές του έτους η Ελληνική Αστυνομία για τις διαδικασίες αναφοράς και καταγραφής περιστατικών, αδικημάτων και συμβάντων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πρώτη εφαρμογή αφορά στην καταγραφή περιστατικών, στα οποία επιλαμβάνονται οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια.
Τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται ηλεκτρονικά και τηρούνται σε κοινή βάση δεδομένων στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την εφαρμογή αυτή έχουν ήδη αντικατασταθεί παλαιότεροι τρόποι αναφοράς, καταγραφής και αξιολόγησης των δεδομένων αυτών (σηματικές αναφορές, τηλεφωνικές ενημερώσεις, ενημερωτικά δελτία κ.λπ.).
Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται και στο πρόγραμμα χαρτογράφησης εγκληματικότητας, βάσει γεωγραφικών δεδομένων (GIS), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα με βάση την ανάλυση των δεδομένων, ανά γεωγραφική περιοχή, να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.
Η δεύτερη εφαρμογή αφορά στην καταγραφή των αδικημάτων και συμβάντων, αντικαθιστώντας, μεταξύ άλλων, το παλιό βιβλίο εγγραφών αδικημάτων και συμβάντων (Β.Α.Σ.) με μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή.
Εξασφαλίζεται έτσι η ευχερέστερη αναζήτηση στοιχείων, αλλά και η ταχύτερη χορήγηση αντιγράφων στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Παράλληλα καταργούνται οι σηματικές αναφορές, ενώ ενημερώνονται άμεσα οι βάσεις δεδομένων σε περιπτώσεις κλοπής οχημάτων, ταυτοτήτων, διαβατηρίων, κλπ.
Όπως αναφέρεται, με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται σφάλματα, παραλείψεις και γενικότερα δυσλειτουργίες στην καταγραφή των αδικημάτων και συμβάντων (διπλές εγγραφές, μη καταγραφή αδικημάτων και συμβάντων κ.λ.π.), καθώς οι προηγούμενες αποτυπώσεις ενείχαν το ενδεχόμενο απόκλισης από την πλήρη απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων.
Επιπλέον, η πλειονότητα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ των Αστυνομικών Υπηρεσιών πραγματοποιούνται πλέον μέσω του τηλεφωνικού δικτύου Police On Line, με σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τις συνήθεις μεθόδους επικοινωνίας (τηλεφωνικές κλήσεις μέσω δικτύου σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας).
Συνοπτικά, με τις νέες αυτές εφαρμογές διασφαλίζεται:
* η άμεση, έγκαιρη και ρεαλιστική καταγραφή των περιστατικών, και των αδικημάτων - συμβάντων σε πραγματικό χρόνο.
* Ο καλύτερος συντονισμός των Υπηρεσιών και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ανταπόκρισης.
* η άμεση αναζήτηση και άντληση στοιχείων για αξιολόγηση και αξιοποίηση τόσο σε επίπεδο στατιστικής απεικόνισης, όσο και σε επίπεδο ανάλυσης - σχεδιασμού των δράσεων
* η δυνατότητα άντλησης αξιόπιστων στοιχείων για επιστημονικούς - ερευνητικούς σκοπούς από ιδιώτες, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλους φορείς
* η πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς την χορήγηση αντιγράφων από το ηλεκτρονικό Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων.
Πέραν των ανωτέρω, στα οφέλη από την εφαρμογή των μεθόδων αυτών συμπεριλαμβάνεται:
* η σημαντική μείωση του κόστους σε αναλώσιμα και μη υλικά (τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, μηχανήματα αναπαραγωγής αντιγράφων, φωτοτυπικά, φαξ, χαρτικά, μελάνια, κλπ.)
* ο ουσιαστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας
* η εξοικονόμηση πόρων σε εργατοώρες, ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.