Πολιτική
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 10:47

Νταβούτογλου: Κοινός ορίζοντας μπροστά μας

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, στο περιθώριο της συνόδου για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχ. Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «κοινό ορίζοντα φιλίας και κοινό πεπρωμένο» των δύο χωρών.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, στο περιθώριο της συνόδου για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχ. Νταβούτογλου.

«Υπάρχει ένας καινούργιος ορίζοντας μπροστά μας, ορίζοντας φιλίας και συνεργασίας. Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι χώρες μας κοιτάζουν το μέλλον με ανοιχτό πνεύμα. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να συνεργασθούμε στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επιστολές που αντάλλαξαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Τ. Ερντογάν, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι αυτές είχαν πολύ εποικοδομητικό περιεχόμενο και προσκάλεσε τον κ. Δρούτσα να επισκεφθεί την Τουρκία.

«Είχαμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε περισσότερο τον δρόμο της συνεργασίας που οι δύο χώρες επιθυμούν να ακολουθήσουν», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας.

«Θα ήθελα να πω πάλι ότι μοιραζόμαστε πολύτιμες εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε στη χρονική περίοδο 1999-2004 και το πνεύμα αυτής της συνεργασίας μας ωθεί τώρα», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την γείτονα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ