«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας», διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore.
«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας», διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, υπογραμμίζοντας πως ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη διεθνή οικονομία. «Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Είναι σημαντικό ότι εμείς χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία, για να ορίσουμε νέους τρόπους, με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλουν, προληπτικά, ώστε προβλήματα τέτοιου είδους να μην επαναληφθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην ιταλική εφημερίδα:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει προβλήματα για να πληρώσει τα χρέη της. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το 2009 προβλέπεται στο 12.7%. Αλήθεια δεν έχετε ανάγκη για ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ενός δανείου από το Δ.Ν.Τ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η Κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα είναι στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα είναι κληροδότημα των προκατόχων μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε ήδη την εφαρμογή μιας σειράς ριζικών μεταρρυθμίσεων, για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα, σε μια στιγμή πολύ δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Είναι σημαντικό ότι εμείς χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία, για να ορίσουμε νέους τρόπους, με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλουν, προληπτικά, ώστε προβλήματα τέτοιου είδους να μην επαναληφθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τη μείωση του ελλείμματος βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες: πιστεύετε ότι θα υπάρξουν προβλήματα για την έγκρισή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης μάς έφεραν σε αδιέξοδο και τώρα, για να διορθώσουμε την πορεία, πρέπει να πραγματοποιήσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί θυσίες εκ μέρους όλων. Ο Ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μας κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση του σχεδίου στο Κοινοβούλιο. Η φοροδιαφυγή είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισολογισμού. Σε μια προσπάθεια για να διευρύνουμε τη φορολογητέα βάση, ξεκινήσαμε πρόσφατα μια εκστρατεία, που καλεί τους πολίτες να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις για κάθε υπηρεσία. Έχουμε επικεντρωθεί στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, όπως και στην περικοπή των μισθών του Δημοσίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω μιας τόσο εκτενούς οικονομικής κρίσης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη κρίση για τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών θεσμών. Στους καλούς καιρούς, δεν παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Το μάθημα αυτής της κρίσης είναι ότι όλοι χρειάζεται να είμαστε πιο διαφανείς και υπεύθυνοι, από τις τράπεζες μέχρι τα κόμματα. Οι απόψεις των πολιτών πρέπει να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μορφής σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, όπου τα άτομα έχουν έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητος ένας πιο αποφασιστικός συντονισμός για τη φορολογική πολιτική στην Ευρωζώνη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, η παγκόσμια ύφεση προκάλεσε οικονομική αστάθεια και ελλείμματα χωρίς προηγούμενο. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Ένας πιο στενός συντονισμός είναι θεμελιώδης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει επίσης ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αντιδρά ο Ελληνικός λαός όσον αφορά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα κοινό όραμα, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Αν και οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είναι για το καλύτερο. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για να φέρουμε αυτή τη χώρα στην οδό της αρετής και είμαστε αποφασισμένοι να μην την χάσουμε.