Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος.
Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος.
«Η ταπείνωση της Ελλάδας θα είναι προειδοποίηση για άλλες αδύναμες χώρες», τιτλοφορείται άρθρο γνώμης στη βρετανική Independent. «Φαντάζομαι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να καταρτίσει κάποιο σχέδιο λιτότητας, δηλαδή ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο από αυτό που έχει τώρα. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μορφή θα πάρει αυτή η βοήθεια, αλλά η προοπτική να αθετήσει μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση τις δανειακές τις υποχρεώσεις – την ώρα που οι ευρωπαϊκές Αρχές απλώς παρακολουθούν – θα ήταν τόσο καταστροφική που κανείς δεν θα την άφηνε να γίνει πραγματικότητα».
Η Wall Street Journal από την πλευρά της χαρακτηρίζει το ζήτημα της Ελλάδας ως κρισιμότατη δοκιμασία για το ευρώ. «Μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωζώνη και την Ελλάδα, τον πιο αδύναμο κρίκο του ενιαίου νομίσματος, βρίσκεται σε εξέλιξη στις χρηματοοικονομικές αγορές».
«Ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που προετοιμάζουν και αλλού στην ευρωζώνη καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν σύμβολο των γενικότερων δυσκολιών της ευρωζώνης… Μεγάλο μέρος του κόστους της προσαρμογής μετά την κρίση δεν θα κατανεμηθεί ίσα σε όλη την ευρωζώνη, αλλά θα γίνει περισσότερο αισθητό σε λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εκεί, καθώς δεν υπάρχει η επιλογή υποτίμησης, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν διόλου δημοφιλή μέτρα περικοπής των πραγματικών μισθών», αναφέρει η εφημερίδα.
Τα δίκτυα CNNκαι Bloomberg φιλοξενούν συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στις οποίες διαψεύδει τα σενάρια περί βοήθειας από το εξωτερικό. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771592
Ο Economist σε άρθρο του με θέμα τη «δικαιολογία» της κοινωνικής συνοχής που χρησιμοποιούν πολλές χώρες, επισημαίνει:
«Σε άλλες περιοχές όμως, η ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οποία παπαγαλίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά, έχει γίνει μία αυτοαναιρούμενη δικαιολογία για την αποφυγή μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, χρησιμοποιεί την κοινωνική συνοχή ως δικαιολογία για να αποφύγει μεγάλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου».
Σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού που αναφέρεται στην επιτυχή πώληση ομολόγων στην αγορά, την οποία όμως ακολούθησε εκτόξευση των spread, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοιάζεται με «κάποιον που βρίσκει ένα νόμισμα του ενός ευρώ στο δρόμο, για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι έχει χάσει χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ».
«Η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων ασκεί περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας. Η δέσμευση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, εφαρμόζοντας σημαντικές περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, ίσως να είναι απαραίτητη τώρα για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της με λογικό κόστος… Ο κίνδυνος είναι τώρα το κλίμα στις αγορές να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Αν συμβεί αυτό, μόνο πιο ριζοσπαστικά μέτρα ή ένα σχέδιο σωτηρίας από την ευρωζώνη, θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση», όπως εκτιμά το περιοδικό.
Γράφοντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν παρουσιάζει την Ελλάδα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος και όχι ως μεμονωμένη περίπτωση. «Χωρίς τη σημαντική βοήθεια των ξένων, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα πυροδοτήσουν κοινωνικοπολιτικές αναταραχές», προειδοποιεί, για να προσθέσει ότι «η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής υλοποίησης των πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας και πρέπει να είναι έγκαιρη και ορθώς σχεδιασμένη».