Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών, Φ.Μακρής, ορίστηκε εισηγητής για το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αν θα τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής στην υπόθεση της Siemens Νικόλαος Ζαγοριανός, μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας όρισε τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Φώτιο Μακρή, ως εισηγητή για το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης για το αν θα τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής στην υπόθεση της Siemens Νικόλαος Ζαγοριανός, μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης.
Σε βάρος του Νικόλαου Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη: 1) για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του στελέχους της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου για την υπόθεση του C4I και 2) για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν χορήγησε αντίγραφα της δικογραφίας από την υπόθεση της Siemens στους δικηγόρους των εμπλεκόμενων προσώπων.
Πριν την άσκηση ποινικής δίωξης είχε προηγηθεί η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου για τα ίδια αδικήματα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο έγγραφό του προς τον κ. Καλαμίδα, επικαλείται, μεταξύ των άλλων, το άρθρο 57 του «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» (νόμος 1756/1988) κατά το οποίο «ο δικαστικός λειτουργός είναι δυνατό να τεθεί σε προσωρινή αργία, όταν εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη για έγκλημα που μπορεί να επισύρει αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων».
AΠΕ-ΜΠΕ