Ενίσχυση της καταστολής κατά των δημοσιογράφων στην Κίνα κατά τη διάρκεια του 2009 καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Ενίσχυση της καταστολής κατά των δημοσιογράφων στην Κίνα κατά τη διάρκεια του 2009 καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
«Τα απαγορευμένα θέματα ξεκινούν από τα γεγονότα που έχουν σχέση με κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος και φθάνουν μέχρι την ηθοποιό που πόζαρε γυμνόστηθη σε μία παραλία της Καραϊβικής», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικοποίησης και ενίσχυσαν τα μέσα λογοκρισίας για τον έλεγχο της μετάδοσης ειδήσεων μέσω του Ιντερνετ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ενδείξεις άμβλυνσης του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης που εμφανίσθηκαν στη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 εξαφανίσθηκαν.
«Οι αρχές επεδίωξαν να επανακτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της μετάδοσης πληροφοριών επικεντρώνοντας στην αυξανόμενη ισχύ του Ιντερνετ», επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η λίστα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν τους δημοσιογράφους, όπως η απαγόρευση μετάβασης στην επαρχία Σιτσουάν κατά τη διάρκεια του σεισμού του 2008 ή η υποχρέωση της χρήσης αποκλειστικά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στην υπόθεση του σκανδάλου του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος.
Σημειώνοντας τη μείωση των βιαιοτήτων κατά των ξένων δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επισημαίνει ότι «ωστόσο, οι ξένοι δημοσιογράφοι συνάντησαν πολλά εμπόδια το 2009, αντιμετωπίζοντας πράξεις βίας, καταστροφή του εξοπλισμού και του υλικού τους, απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και υφιστάμενοι παρακολούθησης και επιπλήξεω»ν.
Οι απαγορεύσεις κατευθύνονται επίσης κατά των τοπικών πηγών των δημοσιογράφων, των βοηθών και των οδηγών τους, ενώ οι κινέζοι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι σε αυτολογοκρισία για να μην υποστούν αφαίρεση της διαπίστευσής τους.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο