Το Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Το Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα Απογευματινή, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ μειώνεται κατά 80% ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση των μονάδων, δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης για τους επενδυτές και θεσπίζονται αντισταθμιστικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους περιοχών όπου εγκαθίστανται οι μονάδες αυτές (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ.).
Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος ως το 2020 είναι να καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έναντι 18% που είναι ο δεσμευτικός στόχος για την Ελλάδα από την Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου ο υφυπουργός σημείωσε ότι εντός των ημερών αναμένονται οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις υπουργικές αποφάσεις, που εκκρεμούν από το 2005, προκειμένου να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της αγοράς η οποία, όπως τόνισε, θα αποβεί σε όφελος των καταναλωτών.
Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 11% στο ενεργειακό ισοζύγιο, έναντι 25% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνονται ακόμη, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μανιάτης, η υιοθέτηση της Οδηγίας 32/2006 με την οποία θεσπίζονται οι επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών και η χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους.
Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν το κόστος για την υλοποίηση επενδύσεων όπως μονώσεις, αλλαγή καυστήρα, εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα κτίρια κ.λπ. και θα πληρώνονται εισπράττοντας ένα μέρος από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ, που πληρώνει ο χρήστης του κτιρίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, η ενεργειακή δαπάνη μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ο κτιριακός τομέας συνολικά απορροφά το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς το 89% των κτιρίων στη χώρα μας κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, οπότε δεν υπήρχε κανονισμός θερμομόνωσης.
Χθες έληξε η περίοδος διαβούλευσης για το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό θερμομόνωσης, καθώς και για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συγκροτείται το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Ο υφυπουργός εξήγγειλε επίσης νέα μεταλλευτική και λατομική νομοθεσία με την οποία κωδικοποιείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο, αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες ελέγχου, αναβαθμίζεται το ΙΓΜΕ και προβλέπονται δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας με ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.
Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής νέου οικονομικού μοντέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η παγκόσμια κρίση στοίχισε 4 τρισ. δολάρια, αλλά την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης να βρει τα 100 δισ. που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ