Κείμενο τροπολογίας για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων.
Συνάντηση με εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) και θέμα τις διατάξεις που αφορούν τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε μόλις ήρθαμε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τις εκλογές, ήταν να ακυρώσουμε ένα απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, 2 μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου. Ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο στην πραγματικότητα άνοιγε διάπλατα την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», παρατήρησε σε δηλώσεις Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Σήμερα -πρόσθεσε- ξεκινήσαμε ένα πολύ ουσιαστικό διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, στη συνέχεια φυσικά και τους εκπροσώπους από τα ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα, προκειμένου να φέρουμε στη Βουλή μια νομοθετική πρωτοβουλία που να βάζει κανόνες και να διασφαλίζει ότι πραγματικά η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Συγχρόνως, να έρχεται και να προβλέπει ότι θα παρέχεται η υγεία από τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους και μέσα σε κανόνες συγκεκριμένους. Αυτή είναι η δέσμευσή μας».
«Ταυτόχρονα», υπογράμμισε η υπουργός, «αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια να μπουν κανόνες και μια αποτελεσματική εποπτεία, συνολικά σε όλο το χώρο της υγείας. Αυτό είναι απαραίτητο και όσον αφορά τη διασφάλιση του χαρακτήρα της υγείας, της ποιότητας παροχής, του τρόπου με τον οποίο απασχολούνται οι γιατροί και οι οδοντίατροι, αλλά επίσης- κι είναι κρίσιμο θέμα- και στη συνολική τάξη που επιχειρούμε αυτή την περίοδο, όσον αφορά τις πιστώσεις και τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας μας».
Ακολούθησε συνάντηση, για το ίδιο θέμα, της υπουργού και της Υφυπουργού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας και με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Π.Φ.Υ.
Στις συναντήσεις συζητήθηκε κείμενο εργασίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τροπολογία νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.
Αύριο στις 12:00 οι κ.κ. Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά θα συναντηθούν για το ίδιο θέμα, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Το κείμενο εργασίας έχει ως εξής:
" ¶ρθρο
Η διάταξη του άρθρου 13 του ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν.2256/1994 (ΦΕΚ Α 196) και συμπληρώθηκε με την παρ.1 του άρθρου 33 του Ν.3329/2005 (ΦΕΚ Α 81) τροποποιείται ως ακολούθως :
¶ρθρο 13
Ιδιωτικοί φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.)
1. Η ιατρική και οδοντιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ιδιωτικού τομέα παρέχεται από τους εξής φορείς:
α) Ιδιωτικά ιατρεία και οδοντιατρεία
β) Ιδιωτικά πολυϊατρεία και πολυοδοντιατρεία
γ) Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια
δ) Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης
2. Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των παραπάνω φορέων παροχής ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χορηγείται σε :
α) Φυσικά Πρόσωπα ιατρούς ή οδοντίατρους.
β) Νομικά Πρόσωπα οιασδήποτε μορφής με την προϋπόθεση ότι αποκλειστικός σκοπός τους είναι η παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ.
γ) Αστικούς συνεταιρισμούς ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών εργαστηριακής διάγνωσης, βιοπαθολογίας, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομίας για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους.
3. Στα νομικά πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου τα οποία έχουν :
α. τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να ανήκει σε ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντιάτρους.
β. τη νομική μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης η πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων πρέπει να ανήκει σε ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντίατρους.
γ. τη μορφή προσωπικής εταιρείας του εμπορικού κώδικα η πλειοψηφία των εταίρων είναι ειδικευμένοι ιατροί ή οδοντίατροι.
δ. οιαδήποτε ετέρα μορφή, πλην των ως άνω, η πλειοψηφία των μετεχόντων ή του κεφαλαίου τους ανήκει σε ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντίατρους.
4. Οι δικαιούχοι της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται να κατέχουν πέραν της μίας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φορέα παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και δεν επιτρέπεται να συστήσουν παραρτήματα για την παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ή υπηρεσιών που σχετίζονται με την Π.Φ.Υ.
5. Όπου στο θεσμικό πλαίσιο για τους φορείς Π.Φ.Υ. προβλέπονται επιστημονικοί υπεύθυνοι και επιστημονικοί διευθυντές των εν λόγω φορέων, οι έχοντες τις ως άνω ιδιότητες πρέπει να ανήκουν στον ιατρικό ή οδοντιατρικό σύλλογο της περιφέρειας που είναι εγκατεστημένος ο φορέας Π.Φ.Υ. και απαγορεύεται να οριστούν επιστημονικοί υπεύθυνοι ή επιστημονικοί διευθυντές ή να παρέχουν υπηρεσίες οιασδήποτε μορφής σε περισσότερους από δύο φορείς Π.Φ.Υ.
6. Με Π.Δ. μπορούν να ρυθμιστούν οι ειδικότερες προϋποθέσεις, όροι και προδιαγραφές λειτουργίας των Π.Φ.Υ. του παρόντος άρθρου. Με το ίδιο Π.Δ. μπορούν να ρυθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τη νομική μορφή, τον τρόπο λειτουργίας, διοίκησης και διαχείρισης των φορέων Π.Φ.Υ. ακόμα και κατά τροποποίησιν των υφισταμένων διατάξεων εν γένει για τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού και του αστικού δικαίου και να καθοριστούν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμους υφιστάμενους φορείς Π.Φ.Υ., καθώς και ο χρόνος και τα ειδικότερα ζητήματα που αναφέρονται στην προσαρμογή τους στις νέες ρυθμίσεις."