Κόσμος
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 09:19

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο και οι εδώ δραστηριότητες του κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο και οι εδώ δραστηριότητες του κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που φιλοξενούνται σήμερα από τον ημερήσιο Τύπο είναι τα όσα σχετίζονται με την επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, ο τερματισμός των περικοπών στην παροχή νερού που αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης υπό τον Υπουργό Γεωργίας, τα θετικά στοιχεία που διέγνωσε στην οικονομία ο Υπουργός Οικονομικών, οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας για το θέμα της εγκυκλίου προς τα μέλη της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις επαφές με δημοσιογράφους, τα προβλήματα που δημιουργούν οι απαλλοτριώσεις σε εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να εισπράξουν μηδαμινά ποσά, αλλά και ο διακανονισμός στον οποίο κατέληξε με Τουρκοκύπρια του Λονδίνου η Κυπριακή Δημοκρατία για την περιουσία της στη Λάρνακα.

Η «Αλήθεια» κυκλοφορεί σήμερα υπό τον κύριο τίτλο «Τα 4 μηνύματα του Μουν» και αναφέρεται στα μηνύματα τα οποία έστειλε, κατά την εφημερίδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ με τη χθεσινή δήλωση του στην κοινή διάσκεψη Τύπου και τα οποία είναι ότι κυλά ο χρόνος, ότι τώρα θα πρέπει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία, ότι υπάρχει έλλειψη ευελιξίας και πως θα πρέπει να διατηρηθεί η δέσμευση των ηγετών για λύση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις θετικές εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, την ανατίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ και την κάθοδο στην Κύπρο της ρωσικής τράπεζας Gazprombank.

Υπό τον τίτλο «Μπαν και κάτω η Κυπριακή Δημοκρατία» η εφημερίδα «η Μάχη» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην επίσκεψη του ΓΓ ΟΗΕ στο λεγόμενο προεδρικό των κατεχομένων, σημειώνοντας ότι αυτή η ενέργεια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό μέτωπο της ε/κ πλευράς με τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων να μην παρίστανται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του ΓΓ στο Λήδρα Πάλας. Σε άλλο της θέμα «η Μάχη» γράφει ότι «ο Αρχηγός (της Αστυνομίας) δεν βλέπει κρίση και ότι την ώρα που «όλοι τρέχουν να σβήσουν τις φωτιές που άναψε με την εγκύκλιο του, εκείνος λέει ότι τα πράγματα μπήκαν στη σωστή βάση».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εψαξε αναβάθμιση, εισέπραξε δήλωση» γράφει ότι η συνάντηση με τον ΓΓ στο λεγόμενο προεδρικό, υπήρξε μπούμερανγκ για τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ., καθώς οι αντιδράσεις της κυπριακής Κυβέρνησης οδήγησαν τα ΗΕ στην έκδοση επίσημης δήλωσης, που ανέγνωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και σύμφωνα με την οποία ο ΟΗΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και καμία πολιτική σημασία δεν αποδίδει στη συνάντηση στο λεγόμενο προεδρικό. Αλλού γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζουν το Φεβρουάριο, καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης ανακοίνωσαν κατά τη χθεσινή κοινή διάσκεψη Τύπου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την πρόθεση τους να μη διακόψουν τις συνομιλίες λόγω των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αναβάθμισε Ταλάτ και προκάλεσε θύελλα», γράφει στο κύριο της θέμα πως η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ «παρασύρθηκε στη συγκεκριμένη ενέργεια από χειρισμούς των εκπροσώπων του στην Κύπρο και ιδιαίτερα του Αλεξάντερ Ντάουνερ». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε «απρόσκοπτη παροχή νερού από σήμερα», καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και η καλή ροή νερού στα φράγματα έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόφασης για τερματισμό από σήμερα των περικοπών, απόφαση που λήφθηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας.

Υπό τον τίτλο «Κόκκινο χαλί αναβάθμισης», «ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα για «σκηνικό αναγνώρισης δυο οντοτήτων», το οποίο έστησε η τουρκική πλευρά για τον ΓΓ του ΟΗΕ. Προσθέτει ότι αυτή η ενέργεια λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την όλη επίσκεψη του Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο, προκαλώντας αναταράξεις και αντιδράσεις στην Κυβέρνηση και στα κόμματα, τα οποία και μποϊκόταραν τη δεξίωση που δόθηκε αργότερα προς τιμή του ΓΓ στο Λήδρα Πάλας. Αλλού «ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε «απαλλοτριώσεις γης των δυο ευρώ» και ότι «ιδιοκτήτες καλούνται να εισπράξουν μηδαμινά ποσά», και γράφει ότι εκατοντάδες πολίτες ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από τη διαδικασία απαλλοτρίωσης που ακολουθείται από τους εκάστοτε αρμόδιους.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί σήμερα το κύριο της θέμα «Δέσμευση για λύση», η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, «διαβιβάστηκε από τους δυο ηγέτες στον ΓΓ». Γράφει παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ταλάτ ανακοίνωσαν συνέχιση των συνομιλιών, ενώ διαβεβαίωσαν το ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο και τη χτεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γράφοντας ότι «Κύπρος και Κίνα στηρίζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Τέλος η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail “ φιλοξενεί σήμερα στο πρωτοσέλιδο της τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη χθεσινή κοινή διάσκεψη Τύπου, ότι οι ηγέτες θα πρέπει να επιδείξουν θάρρος, έτσι ώστε να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι η «γκάφα» στην οποία υπέπεσε ο Μπαν Γκι-μουν με την ενέργεια του να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό του ψευδοκράτους, απειλεί να επισκιάσει την όλη επίσκεψη του ΓΓ στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση αποζημιώνει με 500.000 ευρώ Τουρκοκύπρια που ζει στο Λονδίνο για την περιουσία της μετά από σχετικό διακανονισμό ενώπιον του ΕΔΑΔ στο οποίο είχε προσφύγει η εν λόγω Τουρκοκύπρια.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)