Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότοτητας εισέρχεται η Σερβία, καθώς η απάθεια θριάμβευσε στο χθεσινό δεύτερο γύρο και πάνω από το 50% των ψηφοφόρων προτίμησαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με αποτέλεσμα οι κάλπες να χρειαστεί να ξαναστηθούν για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις το 45,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων, ενώ με βάση το σύνταγμα της Σερβίας απαιτείται προσέλευση τουλάχιστον του 50% των ψηφοφόρων για να είναι έγκυρες οι εκλογές.
Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, τον σημερινό πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και μετριοπαθή εθνικιστή, και στον Μιρολιούμπ Λάμπους, που υποστηρίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Δύση και ο οποίος έχει την υποστήριξη του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Ο Κοστούνιτσα εξασφάλισε πάντως το 67% των ψήφων έναντι 31% του Λάμπους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
«Μάταια ψηφίσαμε», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Γκλας Γιαβνόστι, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν.
Ο Κοστούνιτσα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό που απέσπασε, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα στη νέα αναμέτρηση. «Δεν πρόκειται να μιλήσω σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο θα ηγηθώ αυτού του αγώνα. Ποτέ δεν αποφάσισα μέσα σε μια νύχτα», τόνισε ο Κοστούνιτσα.
Απογοήτευση επικρατούσε στα γραφεία του κ. Λάμπους όταν άρχισε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει υποψήφιος σε περίπτωση που θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές.
Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, διάδοχος του σημερινού προέδρου, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, θα αναλάβει προσωρινά η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νατάσα Μίτσιτς.
Η μικρή προσέλευση στις κάλπες αποτελεί πάντως νίκη για τον υπερεθνικιστή ακροδεξιό ηγέτη Βόϊσλαβ Σέσελι, που είχε αναδειχτεί τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών και είχε καλέσει τους Σέρβους να μποϋκοτάρουν τον δεύτερο γύρο.