Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος «απάρτχαϊντ», αν δεν εγγυηθεί το δικαίωμα ψήφου στους ¶ραβες πολίτες του και δεν συνάψει ειρήνη με τους γείτονές του, προειδοποίησε ο υπουργός ¶μυνας της χώρας Εχούντ Μπαράκ.
Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος «απάρτχαϊντ», αν δεν εγγυηθεί το δικαίωμα ψήφου στους ¶ραβες πολίτες του και δεν συνάψει ειρήνη με τους γείτονές του, προειδοποίησε ο υπουργός ¶μυνας της χώρας Εχούντ Μπαράκ.
Σε ομιλία του στο Συνέδριο για την ασφάλεια στη Χερτζίλια, βορείως του Τελ Αβίβ, στο οποίο μετέχουν κάθε χρόνο προσωπικότητες από την ισραηλινή πολιτική και τη διπλωματία, ο Μπαράκ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να λειτουργεί ως δημοκρατία, αν επιθυμεί να προχωρήσει στη σύναψη ειρήνης με όλους τους γείτονές του.
Ο Μπαράκ τόνισε ότι στην περιοχή ανάμεσα στη Μεσόγειο και τον Ιορδάνη ποταμό κατοικούν 12 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ τους 4,5 εκατομμύρια ¶ραβες. Η άρνηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Παλαιστίνιους, μπορεί να δημιουργήσει ένα κράτος απάρτχαϊντ.
«Έχουμε μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουμε στη διπλωματική διαδικασία. Το Ισραήλ έχει μια σαφή σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης» και δεν επιθυμεί ένα ρόλο απάρτχαϊντ επί των Παλαιστινίων, είπε ο Μπαράκ. «Πρέπει να ορίσει σύνορα για τη γη του Ισραήλ που θα περιλαμβάνει μια μαζική και σταθερή εβραϊκή πλειοψηφία για γενιές», με ένα παλαιστινιακό κράτος ως γείτονά του.
Ο Μπαράκ είπε πως εναλλακτικές προτάσεις είναι πολύ χειρότερες. Μια πρόταση θα ήταν μια μεγαλύτερη χώρα για όλους τους ανθρώπους, με όλους να έχουν δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο αυτό θα σήμαινε ότι το Ισραήλ παύει να είναι εβραϊκό κράτος.
Συνεπώς η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η λύση των δύο κρατών, με χωριστά το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να επιτευχθεί άμεσα, «όχι από συμπόνια για τους Παλαιστίνιους αλλά για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».
«Τα καλά σύνορα κάνουν τους καλούς γείτονες», πρόσθεσε ο Μπαράκ ζητώντας την επιστροφή Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την κατοχή του στα Παλαιστινιακά Εδάφη προκειμένου να πείσει τους Παλαιστίνιους ότι επιθυμεί μια ειρηνευτική διαδικασία που θα τους επιτρέψει να έχουν δικό τους κράτος.
Ο Φαγιάντ είπε ότι πρώτα πρέπει να σταματήσουν οι εισβολές του στρατού στη Δυτική Όχθη αλλά «δυστυχώς οι εισβολές συνεχίζονται», είπε.
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Μπαράκ όσον αφορά τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Η περιοχή αυτή έχει υποφέρει πάρα πολύ μέχρι τώρα», είπε. Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται επειγόντως ένα νέο «πολιτικό ορίζοντα».
«Δεν θα υπάρξει ειρήνη όταν η επιδίωξη των Παλαιστινίων για την ίδρυση δικού τους κράτους δεν γίνει πλήρως αποδεκτή», είπε ο Φαγιάντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ