Κόσμος
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 16:42

Κινέζικοι βρυχηθμοί

Οι αντιδράσεις της Κίνας στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν είναι, ως συνήθως, έντονες. Η απειλή επιβολής κυρώσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις, όμως, είναι απροσδόκητη.

«Εδώ και ένα χρόνο, η στάση της Κίνας έχει αλλάξει», παρατηρεί ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Κέντρου για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση (CER), ενός think tank που εδρεύει στο Λονδίνο. «Οι εθνικιστές και οι οπαδοί μιας σχετικά σκληρής γραμμής φαίνεται να έχουν οδηγήσει στο περιθώριο τους φιλελεύθερους. Η αλλαγή αυτή οδηγεί τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους απέναντι στην Κίνα».

Όπως επισημαίνει ο Γκραντ, η Κίνα αύξησε το 2009 την καταστολή. Ο κινέζος φιλόσοφος Λιου Σιαομπό καταδικάστηκε τα Χριστούγεννα σε κάθειρξη 11 ετών επειδή δημοσίευσε άρθρα στο Internet και υπέγραψε τη «Χάρτα08» με την οποία ζητείται ο εκδημοκρατισμός του καθεστώτος. Η αυστηρότητα της ποινής δείχνει την αποφασιστικότητα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να σταματήσει εν τη γενέσει της κάθε κίνηση προς τον πολυκομματισμό και μια μεγαλύτερη ελευθερία της έκφρασης. Η σύλληψη πολλών δικηγόρων (ένας από τους οποίους «εξαφανίστηκε» στη διάρκεια της κράτησής του) έδειξε για άλλη μια φορά ότι το κόμμα είναι υπεράνω των νόμων. Και, βέβαια, η καταστολή στο Θιβέτ και τη Σιντζιάνγκ έχει συνοδευτεί από εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες εκτελέσεις.

«Μέχρι πρόσφατα, πολλοί δυτικοί πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες έβλεπαν ακόμη την Κίνα με θετικό τρόπο, θεωρώντας δεδομένο πως όσο περισσότερο αναπτυσσόταν, τόσο περισσότερο θα εκδημοκρατιζόταν», τονίζει ο Γκραντ.

Η Κίνα απειλεί με εμπορικά αντίποινα όποιον ηγέτη τολμήσει να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο θιβετιανό ηγέτη. «Οι Κινέζοι ακολουθούν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε», τονίζει σχολιάζοντας την προσπάθεια πολλών ευρωπαϊκών χωρών να κλείνουν διμερείς συμφωνίες με το Πεκίνο και να οραματίζονται «στρατηγικές συμπράξεις».

Ηδη, πάντως, η περίφημη ομάδα G2 (που ονομάστηκε από άλλους «παγκόσμιο διευθυντήριο» και από άλλους «Chinamerica») δείχνει να καταρρέει πριν ακόμη συγκροτηθεί. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον της κινεζικής ηγεσίας, κατηγορώντας την ότι υπερασπίζεται το ιρανικό καθεστώς για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενέργεια. Ηταν η πρώτη φορά στα διπλωματικά χρονικά που ένας ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος συνδέει ανοιχτά τη διπλωματία με την εξάρτηση από τους ιρανικούς υδρογονάνθρακες.

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ