Το ζήτημα των περιοριστικών του εμπορίου μέτρων, ιδίως δε των πολιτικών «Αγοράστε Εθνικά», που εφαρμόζουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ έθεσε με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος.
Το ζήτημα των περιοριστικών του εμπορίου μέτρων, ιδίως δε των πολιτικών «Αγοράστε Εθνικά», που εφαρμόζουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ έθεσε με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος.
Η Επιτροπή σημειώνει στην απάντησή της ότι παρακολουθεί από τα τέλη του 2008, κατόπιν και των δεσμεύσεων του G20 για αντίσταση στις πιέσεις προστατευτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κάμψης, τα μέτρα που λαμβάνουν οι εταίροι μας. Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εργαλείων εμπορικής πολιτικής για την άρση μέτρων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές της ΕΕ.
Η παρακολούθηση δυνητικών μέτρων προστατευτισμού θα παραμείνει στις προτεραιότητες της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτό απηχείται, σύμφωνα με την Επιτροπή, και στην πρακτική για τους κύριους εμπορικούς φραγμούς, που ασκείται σήμερα από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη με την ενεργό συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης για την πρόσβαση στην αγορά. Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διεξάγουν μια σειρά διαλόγων στον τομέα της βιομηχανικής και ρυθμιστικής πολιτικής με τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των επίσημων διαλόγων εξετάζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα μη δασμολογικών φραγμών, όπως επαχθείς τεχνικοί κανόνες και τελωνειακές διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τομεακή κατανομή των δυνητικά περιοριστικών του εμπορίου μέτρων τρίτων χωρών, στο διάστημα της περιόδου Οκτωβρίου 2008 – Οκτωβρίου 2009, αναφέρθηκαν 22 τέτοια μέτρα στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, και 44 στον τομέα της βιομηχανίας αγροτροφίμων.
Στην απάντησή της στον κ. Παπαστάμκο, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των πολιτικών «Buy National» (αγοράστε εθνικά προϊόντα) που ασκούνται από ορισμένους εμπορικούς εταίρους.
Όσον αφορά τη νομοθεσία «buy Chinese» (αγοράστε κινεζικά), πρόσφατες εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων καταδεικνύουν μια διαρκή έλλειψη συνέχειας και διαφάνειας, η οποία πρακτικά οδηγεί σε απαγόρευση των αλλοδαπών προμηθευτών. Η Επιτροπή έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κινεζική κυβέρνηση για την εξάλειψη της διάκρισης έναντι «μη κινεζικών» προϊόντων και εταιρειών, παρακολουθεί, ωστόσο, στενά την κατάσταση επί τόπου. Σε συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία, η Επιτροπή είχε ενδείξεις ότι οι κινεζικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε θεμελιώδεις αλλαγές στους κανόνες σύναψης συμβάσεων. Κατά συνέπεια, πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου πριν από την έγκριση κανόνων τέτοιου είδους. Μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή επιδιώκει να πείσει την Κίνα να βελτιώσει την αρχική προσφορά που υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2007 για προσχώρηση στη Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (ΣΔΣ) του ΠΟΕ.
Οι διατάξεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα «Buy American» (αγοράστε αμερικανικά) αποτελούν, κατά την Επιτροπή, μία επιπλέον αιτία ιδιαίτερης ανησυχίας, όχι μόνο εξαιτίας του ότι περιορίζουν την πρόσβαση των προμηθευτών της ΕΕ στις συμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας της επίδρασης "ντόμινο" που έχει προκαλέσει η εν λόγω πολιτική σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ (και σε υπο-ομοσπονδιακό επίπεδο), κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας Buy American, συμμορφώνονται προς τις διεθνείς υποχρεώσεις. Το καλοκαίρι του 2009, η Επιτροπή διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική «Buy American» στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν εταιρείες της ΕΕ που δραστηριοποιούνται ή είναι πρόθυμες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των συμβάσεων στις ΗΠΑ, πέραν όσων απαιτούνται από τις νέες διατάξεις του προγράμματος Buy American, υφίστανται πρόσθετες περιπτώσεις αυστηρής εφαρμογής από φορείς των ΗΠΑ που προβαίνουν στη σύναψη συμβάσεων. Τα παραδείγματα αυτά διαβιβάστηκαν στις σχετικές αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να καταστούν γνωστές οι ανησυχίες της Επιτροπής.