Στην Ινδία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στη Διάσκεψη για τις προοπτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Στην Ινδία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στη Διάσκεψη για τις προοπτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διμερείς συναντήσεις.
Σήμερα ο κ. Παπανδρέου είχε στο Νέο Δελχί συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμουχάν Σινγκ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στις κατασκευές, στις υποδομές, στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό, την πράσινη τεχνολογία, την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, αλλά και για την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής -θέμα του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί- καθώς και για την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του και για την προσπάθεια εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει με τα δικά της μέσα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε πως η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας διεθνώς είναι πάντα χρήσιμη και πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πιο χρήσιμη αυτή την περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μια εθνική και οικονομική κρίση.
Ο κ.Παπανδρέου εκτίμησε επίσης ότι η Ινδία ,η οποία είναι αναδυόμενη δύναμη στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό αλλά και πολιτικά μέσω της αναβάθμισης των σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας σε πολλούς τομείς.
Κοινή διαπίστωση των δύο πρωθυπουργών ήταν ότι οι απόψεις είναι συγκλίνουσες αναφορικά με τα οικνομικά δεδομένα και τη διεθνή οικονομική κρίση.
Ο κ.Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση στον Ινδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε ο κ.Σινγκ.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι, με την οποία μεταξύ άλλων θα κάνουν αποτίμηση της παλαιότερης πρωτοβουλίας των έξι, στην οποία μετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Ιντιρα Γκάντι. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβίωσης της πρωτοβουλίας αυτής, καθώς η απειλή των πυρηνικών όπλων, που ήταν το βασικό αντικείμενο της αρχικής πρωτοβουλίας, είναι και σήμερα υπαρκτός.