Πολιτική
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 17:54

«Παγώνει» για έξι μήνες η ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η ρύθμιση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή εφάπαξ προστίμου.

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η ρύθμιση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή εφάπαξ προστίμου.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να «παγώσει» ο νόμος Σουφλιά καθώς, όπως ανέφερε, αντιμετώπιζε το θέμα της αυθαίρετης δόμησης αποσπασματικά και είχε αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα.

Δεσμεύτηκε δε να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα λαμβάνει υπόψη της την προστασία του περιβάλλοντος, τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και θα δίνει μακροπρόθεσμη λύση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σημείωσε επίσης ότι στην προηγούμενη ρύθμιση δεν υπήρχε πρόβλεψη προληπτικών, ή κατασταλτικών μέτρων, για την αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και πως αντίθετα, διευκόλυνε την παρανομία.

«Κάνουμε αγώνα δρόμου για να μην παραταθεί άλλο η αγωνία των πολιτών. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, προσπαθούμε να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Ξεκινήσαμε, είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις τους. Αποδεχόμαστε ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν δεν θέλουμε όμως να κάνουμε μπρος -πίσω», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η νέα ρύθμιση δεν απαγορεύει την έκδοση πολεοδομικών αδειών και πρόσθεσε ότι με τη νέα συνολική ρύθμιση, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, θα ρυθμίζονται όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, ενώ θα υπάρχει αυξημένη ευαισθησία ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Για ρεβανσιστική πολιτική, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της το σημαντικό οικονομικό όφελος που θα είχε η χώρα αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά και ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Αυγενάκης

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εισάγει ενεργειακά τη χώρα σε απόλυτη ύφεση. Είστε υπόλογοι γι αυτά που θα συμβούν μέσα στο 2010 και για την κοινωνική αναταραχή που θα δημιουργηθεί γιατί δεν δίνεται δικαίωμα στους πολίτες να ελπίζουν. Δεν αμφιβάλουμε ότι κάποια πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αλλάξουν. Όμως, δεν μας πείθει για τις αγαθές της προθέσεις αυτή η κυβέρνηση, καθώς τα δείγματα γραφής της μέχρι σήμερα δεν το δείχνουν».

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει και αυτή τη ρύθμιση, όπως έκανε και με την προηγούμενη της ΝΔ, μίλησε για μεγάλες διαχρονικές ευθύνες και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.

Όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση προσπαθεί με ελιγμούς και με πρόσχημα το περιβαλλοντικό πρόβλημα να την παγώσει (σσ. τη ρύθμιση) και να την επαναφέρει με νέο χαράτσωμα στη γενικότερη στρατηγική του για δήθεν πράσινη ανάπτυξη».

Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αστέριος Ροντούλης, καθώς και ο εισηγητής του Παύλος Μαρκάκης, καταλόγισαν στην κυβέρνηση φαρισαϊσμό και αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ο κ. Ροντούλης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είχε στήσει επί διακυβέρνησής του ένα πελατειακό καθεστώς καθώς «το 2004 είχε εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία προβλεπόταν εξαίρεση κατεδάφισης αυθαίρετης δόμησης με έγκριση του προϊσταμένου της πολεοδομικής υπηρεσίας».

Βολές κατά του κυβερνώνοντας κόμματος εκτόξευσε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου.

Η κ. Αμανατίδου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εξαπάτησε τους πολίτες προεκλογικά και πρόσθεσε ότι έρχεται μετά 4 μήνες διακυβέρνησης της χώρας χωρίς σχέδιο και χωρίς διαβούλευση να αναστείλει απλά τη ρύθμιση Σουφλιά για να φέρει στη θέση της μια άλλη με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Τη ρύθμιση του κ. Σουφλιά υπερασπίστηκε και ο πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάνννης, τονίζοντας ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση και σε βάθος μελέτη με όλους τους αρμόδιους φορείς και έβαζε τέλος στην αυθαιρεσία.

«Στέλνουμε με τη νέα ρύθμιση ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτεία θα δώσει οριστικές λύσεις και δεν θα ανεχθεί άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ