Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 18:36

Δ. Δασκαλόπουλος: Μονόδρομος τα μέτρα της κυβέρνησης

Τη στήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρός του Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Τη στήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρός του Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Ευρώπης BUSINESSEUROPE παρουσίασαν στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τις θέσεις της ευρωπαϊκής εργοδοσίας για την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κληθείς από εκπροσώπους του ευρωπαϊκού Τύπου να σχολιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε τις σωστές αποφάσεις και ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά το βαθμό δυσκολίας εφαρμογής των μέτρων αυτών, ο Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η πολιτική συναίνεση στα κυβερνητικά μέτρα είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και ότι, παρά τις υφιστάμενες αντιδράσεις, η ελληνική κοινή γνώμη ξέρει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι προτιμότερο", είπε, "να πάρει η ίδια η Ελλάδα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται και να γίνουν τώρα οι αναγκαίες θυσίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και τελικώς θα μας επιβάλλουν οι αγορές και οι Βρυξέλλες πολύ πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία ο ελληνικός λαός δύσκολα θα αντέξει».

Τέλος, σημείωσε ότι όλα αυτά είναι απόρροια κακής διαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου, όμως τώρα, είπε,ο κρατικός κορβανάς έχει στερέψει.

Αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει πρωτίστως την ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή, ο Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «το μάθημα που πήραμε όλοι από αυτήν την κρίση είναι ότι ένα εθνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό».

Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι προς όφελος της ευρωζώνης, οι διεθνείς αγορές να θέτουν υπό αμφισβήτηση τη συνοχή και την αλληλεγγύη των κρατών - μελών της και προς τον σκοπό αυτό θεώρησε πως θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί στην ευρωζώνη, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν στο «παιχνίδι» των αγορών και ενδεχομένως να συνδράμουν τις χώρες - μέλη που δεν μπορούν μόνες να αντισταθούν στις πιέσεις.

Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε στις διεθνείς αγορές να «τεστάρουν» το κατά πόσο οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να είναι μαζί, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Τέλος, ερωτηθείς με ποιους τρόπους η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο επιχειρηματικό δυναμικό, το οποίο θα μπορούσε να απελευθερωθεί αν το κράτος εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο, μειώσει τη γραφειοκρατία και απελευθερώσει τις αγορές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ