Πολιτική
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 16:09

Πυρά Καστανίδη κατά του ΣτΕ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Tην αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε η έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Tην αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε η έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Oρισμένοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται την πιθανότητα να προσέρχονται για ακρόαση ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων», αναφέρει ο κ. Καστανίδης και τονίζει ότι με την έκφραση γνώμης η Ολομέλεια του ΣτΕ «αφίσταται της ιστορικής παράδοσης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας και παραμένει μακριά από το λαϊκό αίσθημα».

Στη γνωμοδότησή του το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το ν/σ ως προς την έκφραση γνώμης από τη Βουλή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Συγκεκριμένα, με πλειοψηφία (31 υπέρ έναντι 10 κατά) η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού, καθώς όπως επεσήμανε, ο νέος τρόπος επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αντίθετος στο άρθρο 90, παράγραφοι 5 και 6 του Συντάγματος, δεδομένου ότι το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων μόνον στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο.

Mε τη νέα ρύθμιση όμως -επισημαίνεται- στην υπηρεσιακή αξιολόγηση των δικαστών επιχειρείται η παρείσφρηση μιας άλλης εξουσίας, αυτής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ανεξαρτήτως εάν η γνώμη της δεν δεσμεύει θεωρητικά το υπουργικό συμβούλιο.

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για το ζήτημα της υποχρεωτικής ακρόασης των κρινόμενων δικαστών από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής.

Η μειοψηφία υποστήριξε την άποψη ότι το Σύνταγμα αφήνει περιθώρια στο νομοθέτη να θεσπίσει ειδική διαδικασία επιλογής των δικαστών που θα στελεχώσουν τα Ανώτατα Δικαστήρια, αρκεί αυτή να μην δεσμεύει το υπουργικό συμβούλιο.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού: «Πληροφορήθηκα την απόφαση της Ολομέλειας από τον πρόεδρο κ. Π. Πικραμμένο. Η ουσία του θέματος είναι ότι ορισμένοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται την πιθανότητα να προσέρχονται για ακρόαση ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων. Αλλά ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός, προοριζόμενος για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τι έχει να φοβηθεί ή να αποκρύψει, προσερχόμενος ενώπιον του πιο αντιπροσωπευτικού οργάνου της πολιτείας μας;», διερωτάται ο κ. Καστανίδης και προσθέτει:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους κυβέρνηση αναλαμβάνει να ρυθμίσει, και μάλιστα υπο τους αυστηρούς περιορισμούς του ισχύοντος Συντάγματος, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη χθεσινή έκφραση γνώμης αφίσταται της ιστορικής παράδοσης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας και παραμένει μακριά από το λαϊκό αίσθημα».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «η γνώμη του ΣτΕ είναι μια από τις πολλές που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και προφανώς δεν δεσμεύει ούτε την κυβέρνηση ούτε τη Βουλή των Ελλήνων. ¶λλωστε –σημειώνει- η Βουλή των Ελλήνων κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου της αποφαίνεται κυριαρχικώς και επί θεμάτων αντισυνταγματικότητας».

Σημειώνεται ότι με το νέο ν/σ επιδιώκεται η έκφραση γνώμης από τη Βουλή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Βάσει του νομοσχεδίου, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας του Αρείου Πάγου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων, προεπιλέγονται αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν τα τυπικά προσόντα.

Ακολούθως ο κατάλογος των έξι προεπιλεγέντων διαβιβάζεται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία και θα εκφράσει θετική γνώμη για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους και αφού προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση τους έξι.

Η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει τη γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της. Στη συνέχεια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Επίσης, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποστέλλει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τον κατάλογο των δικαστικών λειτουργών που έχουν τα τυπικά προσόντα προς προαγωγή. Και η Διάσκεψη θα εκφέρει θετική γνώμη για τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων από αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν, χωρίς ωστόσο, να είναι υποχρεωτική η απόφαση των υποψηφίων. Η διάσκεψη θα αποφασίζει πάλι ή ομόφωνα ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.

Σημειώνεται τέλος, πως η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνεχίσει τη συνεδρίασή της μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσει το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου για την επαναφορά του αυτοδιοικήτου στα 14 μεγάλα δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.