Πολιτική
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 17:04

Επερώτηση ΚΚΕ για αυτοαπασχολούμενους - εμποροβιοτέχνες

Επερώτηση για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμποροβιοτεχνών κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα.

Επερώτηση για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμποροβιοτεχνών κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στο νόμο της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οποίος «ανακούφισε» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, τη λήψη μέτρων για την προστασία των μικρών εμποροβιοτεχνών από τον «Τειρεσία» και μια σειρά νομοσχεδίων που θα κατατεθούν και θα στηρίζουν τον κλάδο.

Σημείωσε ακόμη ότι πριν από την κατάθεση κάθε ρύθμισης, αυτή τίθεται προς διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των μικρομεσαίων.

Προανήγγειλε δε την κατάθεση νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα ευνοήσει και τους μικρομεσαίους, όπως επίσης και την κατάρτιση ρυθμίσεων για την απλούστευση των διαδικασιών για ίδρυση μιας επιχείρησης.

Τόνισε επίσης ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης λειτούργησε υπέρ των μικρομεσαίων, καθώς μεγάλο μέρος του στήριξε την αγορά.

Αναφερόμενος στην συνολική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων, ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση - υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού - κινείται προς την κατεύθυνση ίδρυσης Ταμείου Αναχρηματοδότησης, «το οποίο στην ουσία είναι μια ελληνική τράπεζα Επενδύσεων που μπορεί να στηρίξει τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες για την βελτίωση των επιχειρήσεών τους».

Η δέσμευση αυτή θα προσλάβει μορφή νομοθετικής ρύθμισης, που θα κατατεθεί ενός του 2010.

Ακόμη επεσήμανε πως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διοχετευθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας).

«Τα κονδύλια δεν θα κατευθυνθούν σε ημετέρους», ανέφερε ο κ. Μπόλαρης κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τέτοιου είδους πολιτικές.

Για την άμβλυνση των φαινομένων στρέβλωσης του ανταγωνισμού ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αναβαθμιστεί ώστε να «χτυπηθούν» τα καρτέλ.

Οι μικρομεσαίοι - όπως υπογράμμισε - θα ωφεληθούν από το «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης», που εφαρμόζει η κυβέρνηση και απηύθυνε παραίνεση προς τους παραγωγούς να δίνουν έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ώστε να καθίστανται ανταγωνιστικοί.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε «φιλοδώρημα φιλανθρωπίας» και «ασπιρίνη για τον καρκίνο» το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι ενώ πριν έντεκα μήνες είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει την απελευθέρωση του ωραρίου της ΝΔ και είχε ταχθεί κατά της επέλασης των πολυκαταστημάτων και του ελαστικού εργασιακού ωραρίου, ως κυβέρνηση δεν δείχνει καμία τέτοια πρόθεση.

«Το μόνο που είναι χειροπιαστό για τα εργασιακά είναι το «πόρισμα Κουκιάδη», που χειροτερεύει τους όρους απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε.

Ο κ. Χαλβατζής αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις έκανε λόγο για προσπάθειες ποινικοποίησής τους, υποστηρίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη και το Αίγιο οι εισαγγελείς «απειλούν με ποινικές διώξεις».

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, επεσήμανε πως όταν αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιλάμε για τον κορμό της ελληνικής οικονομίας κι ενώ ζούμε την πιο σκληρή περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν θεραπεύουμε τα προβλήματα αυτής της ομάδας και δεν αφαρμόζονται πολιτικές στήριξης τους και γενικότερης ανάπτυξης.

Στο «ιρλανδικό μοντέλο όπου αποφασίστηκε η αύξηση των έμμεσων φόρων - «άδικη σε πολλές περιπτώσεις» - μαζί και η φορολογία, δημιουργεί ένα «ντόμινο» το οποίο θα αφαιρέσει κι άλλο εισόδημα από τους μικρομεσαίους.

Ο κ .Μαρκόπουλος πρόσθεσε πως αν δεν εξασφαλιστεί ο τζίρος κι η επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών, ό,τι και να συζητήσουμε - π.χ. περί αύξησης του αφορολόγητου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - είναι «αλατοπίπερο σε καμένο φαγητό».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστέριος Ροντούλης πρότεινε να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή οφειλών στον ΟΑΕ για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση του Ταμείου και να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίοι.

Ακόμη ζήτησε να ξεκαθαρίσει το θέμα με το παραεμπόριο από αλλοδαπούς, το οποίο, όπως είπε, ανέρχεται σε ετήσιο τζίρο των 10 δισ. και καταλήγει σε απώλεια για τα ταμεία 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Κριτσωτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική για τους μικρομεσαίους και ζήτησε να εφαρμοστεί ένα άλλο μοντέλο.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ψάχνει συμμαχίες για να ισχυροποιήσει την δεξιά της πλευρά με ανταλλάγματα και πρόσθεσε: «Ζούμε έναν μεγάλο πολιτικό συνασπισμό όπου δεν χωρούν άνεργοι, μικρομεσαίοι,ενώ απαιτείται ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός που να τους περιλαμβάνει».

Πρότεινε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει νέος προσανατολισμός του ΤΕΜΠΜΕ, ίδρυση Τράπεζας Ειδικού Σκοπού και άμεση αναμόρφωση του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ