Κόσμος
Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2010 10:16

Χιονοθύελλα πλήττει της ανατολικές ΗΠΑ

Παραλύει η Ουάσινγκτον και μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν από χθες την περιοχή. Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Παραλύει η Ουάσινγκτον και μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν από χθες την περιοχή. Εντός του επόμενου 24ώρου το χιόνι αναμένεται αναμένεται να φτάσει τα 75 εκατοστά, σπάζοντας το ρεκόρ των 71 εκατοστών που είχε σημειωθεί το 1922.

Η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για πολύ επικίνδυνες και σφοδρές χιονοθύελλες από τις 22:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας) και για τις επόμενες 24 ώρες.

Η χιονοθύελλα «θα πλήξει το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου», προσθέτει η NWS, καλώντας τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν πως από χθες και σε όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι μετακινήσεις, με οποιοδήποτε μέσο, θα είναι επικίνδυνες ακόμα και αδύνατες.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αφορά αρκετές πολιτείες, από το Νιού Τζέρσι ως την Βόρεια Καρολίνα και από την Ιντιάνα προς τα δυτικά. Οι κυβερνήτες της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και του Ντέλαγουερ κήρυξαν τις πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Χθες το βράδυ πολλές πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντάλες, της Βαλτιμόρης και της Φιλαδέλφεια ακυρώθηκαν, όπως και οι σημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο Ρέγκαν.

Τα δρομολόγια του μετρό στην Ουάσινγκτον πραγματοποιούνται μόνο στις γραμμές που κινούνται κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά όλα τα δρομολόγια λεωφορείων έχουν ακυρωθεί. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των τρένων προς Νέα Υόρκη.

Χιλιάδες σπίτια στην Ουάσινγκτον έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα σχολεία έκλεισαν, όπως και πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο