Κόσμος
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 17:22

Οι γυναίκες στην κορυφή… δια νόμου

Όταν ο Νορβηγός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ansgar Gabrielsen, κατέθεσε πριν από οκτώ χρόνια ένα νομοσχέδιο που υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να περιλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια σε ποσοστό 40%, οι επιχειρήσεις έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Όταν ο Νορβηγός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ansgar Gabrielsen, κατέθεσε πριν από οκτώ χρόνια ένα νομοσχέδιο που υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να περιλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια σε ποσοστό 40%, οι επιχειρήσεις έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, σημειώνει στην IHT Νίκολα Κλαρκ.

Την εποχή εκείνη στη Νορβηγία –μια χώρα όπου η ισότητα των δύο φύλων είναι περισσότερο έκδηλη από πολλές άλλες– το «ασθενές» φύλο εκπροσωπούνταν μόνο κατά 7% στα εταιρικά δ.σ. Μετά από διεξοδικές συζητήσεις στη βουλή, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία και τα δ.σ. στον δημόσιο τομέα έπρεπε να συμμορφωθούν έως το 2006 και στον ιδιωτικό έως το 2008.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις ήταν έντονες στον ιδιωτικό τομέα, με αποκορύφωμα τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιδρούσαν στο νόμο του 2003 υποστηρίζοντας ότι η Νορβηγία με πληθυσμό μόλις 4,8 εκατομμυρίων δεν είχε αρκετές πεπειραμένες γυναίκες. Ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας λογισμικού, μάλιστα, είχε δηλώσει στην επιχειρηματική εφημερίδα Dagens Naeringsliv ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να προσλάβουν «συνοδούς» για την κάλυψη των θέσεων.

Οκτώ χρόνια μετά, η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των 400 εταιρειών που εμπίπτουν στο νόμο ξεπερνά το 40%, ως αποτέλεσμα του νόμου που από πολλούς θεωρήθηκε ως το πιο αποφασιστικό θεσμικό μέτρο για την κατάρριψη των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ολλανδία, οι οποίες ψήφισαν ανάλογους νόμους δίνοντας περιθώριο στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν έως το 2015.

Ανάλογο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί και από τη γαλλική γερουσία, καθώς η πρόταση εγκρίθηκε από την Εθνική Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Την κατάθεση ανάλογων νομοσχεδίων εξετάζουν, επίσης, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Σουηδία.