Πολιτική
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 20:32

Αλ. Παπαρήγα: Δηλητηριώδης η πολιτική του ΛΑΟΣ για το μεταναστευτικό

Δηλητηριώδη χαρακτήρισε την πολιτική του ΛΑΟΣ για το μεταναστευτικό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική.

Δηλητηριώδη χαρακτήρισε την πολιτική του ΛΑΟΣ για το μεταναστευτικό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι θα ακούγαμε τόσο ακραίες απόψεις με αφορμή τη συζήτηση για τους μετανάστες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μισή έκπληξη ένιωσα και από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς», σημείωσε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ, διατυπώνοντας επικρίσεις κατά των θέσεών του για την πολιτισμική ταυτότητα των μεταναστών. «Ενσωμάτωση σημαίνει αυτός που θα πάρει την ιθαγένεια να ξεχάσει ότι είναι Αλβανός κ.λπ.;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι έγιναν παραχωρήσεις σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, σε αντάλλαγμα ίσως, όπως είπε, της συναίνεσης στα μέτρα για την οικονομία.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απαλείψει το σημείο του νομοσχεδίου κατά το οποίο ζητείται «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης από δύο έγκριτους πολίτες για τους μετανάστες».

Επιπλέον, διαφώνησε με τη διατήρηση του όρου «παράνομοι» και «νόμιμοι» και ζήτησε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση ιθαγένειας (στα 18 να μπορούν να ζητούν την ιθαγένεια οι μετανάστες) και να εξεταστεί το θέμα της διπλής ιθαγένειας.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ακόμη την πλήρη αντίθεση του κόμματός της με την FRONTEX, γιατί - τόνισε - πρόκειται για «κλειστά σύνορα, ανάλογα με τα συμφέροντα», πρόκειται για «τσάκισμα» των ανθρώπων.

Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η FRONTEX - μέσα στην οποία είναι και η Τουρκία - εξαιρεί τις γκρίζες ζώνες, που θέλουν να εξαιρέσουν οι Τούρκοι.

«Αυτό βασίζεται στο εξής πράγμα: πρώτα - πρώτα με τις αρχές του ευρωστρατού με τις οποίες έχετε συμφωνήσει και έχετε αποδεχθεί από το 2002 ως κυβέρνηση τη συμφωνία Βρετανίας και Τουρκίας, η οποία έλεγε ότι στα θέματα ασφάλειας του Αιγαίου όταν συμμετέχει η Τουρκία ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ οι γκρίζες ζώνες παραμένουν» ανέφερε.

«Και με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της φτωχολογιάς που διώκεται οικονομικά, αλλά και πολιτικά στην περιοχή που είναι θερμή περιοχή, αλλά κι από την άλλη μεριά θα σας πει αύριο η ηγεσία της Τουρκίας δεχθήκατε όλες αυτές τις εξαιρέσεις. Συγκυριαρχία λοιπόν στο Αιγαίο…», πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει μια σειρά συγκεκριμένων θέσεων, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και ζήτησε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που ζει στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος να πάρει πολιτικό άσυλο και σε ένα τρίτο μέρος να του χορηγηθούν τα χαρτιά που απαιτούνται για να φύγουν και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν - χωρίς να ληφθούν υπόψη το Δουβλίνο και η Σέγκεν - κι αφού - όπως είπε - δημιουργηθούν όλοι οι χώροι φιλοξενίας.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού για την οικονομία, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Φέρατε τις δημοσκοπήσεις για να μας πείτε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δέχεται τα πάντα... Ευχαριστήσατε και τους αγρότες γιατί λέει σας άδειασαν τους δρόμους...Και οι εργάτες και οι αγρότες θα συνεχίζουν τους αγώνες και μάλιστα με μορφές πάλης που θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές για την κυρίαρχη πολιτική».

Δευτερολογία

«Το μεταναστευτικό, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα σύνορα κ.λπ. θα γίνουν ένα κουβάρι και μπορεί να ανάψει ένα μεγάλο φυτίλι από το ζήτημα της διάσωσης ή μη διάσωσης κάποιων μεταναστών που οι δουλέμποροι πάνε να τους ρίξουν στον πάτο της θάλασσας ή να αρχίσουν από μια άλλη αφορμή και τα πράγματα να δημιουργήσουν τετελεσμένα» τόνισε στη δευτερολογία της η κ. Παπαρήγα.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα πράγματα μετά τα Ίμια δεν είναι καθόλου τα ίδια και ανέφερε ότι το μεταναστευτικό στο Αιγαίο δεν είναι απλό πράγμα, διότι έχει σχέση με όλα τα ζητήματα.

«Και η FRONTEX για την οποία είστε πολύ περήφανοι γιατί έρχεται στον Πειραιά, μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό Δούρειο Ίππο πολύ χειρότερο από ότι φαντάζεστε» σημείωσε και απευθυνόμενη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε: στα λόγια από παλικαρισμούς πάμε καλά, τα χαρτιά τι λένε.

«Στα χαρτιά μπορεί να υπάρχει μια διευκρίνιση αλλά στην πράξη να εφαρμόζονται αυτά που λέει η ηγεσία της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών» ανέφερε, συμπλήρωσε ότι η FRONTEX δεν είναι καθόλου αθώα και ρώτησε «γιατί η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε την συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία, μέσω του ευρωστρατού πρώτα από όλα;».

«Διότι έχει λόγο και η Τουρκία, παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ. Δεν έχει μπει ακόμη στην ΕΕ, έχει λόγο για την δράση του ευρωστρατού στο Αιγίου» τόνισε.

Η κ. Παπαρήγα σύνδεσε την όξυνση του μεταναστευτικού όχι απλά με την φτώχεια και την ανέχεια σε μια σειρά χώρες αλλά με τον ανταγωνισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις πολύμορφες επεμβάσεις και τόνισε ότι αν δεν δούμε έτσι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Η πολιτική απέναντι στους μετανάστες πρέπει να είναι ανάλογη της αιτίας, αλλά το ζήτημα εδώ είναι πως η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος γιατί με τη συμμετοχή σε πόλεμο και επέμβαση συμβάλλει στην ένταση του προβλήματος» υπογράμμισε.

Παρατήρησε ακόμη ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά παίχτηκαν πολλά παιχνίδια και με τις μειονότητες και με τους μετανάστες και μάλιστα στις χώρες που γειτονεύουμε, «παίχτηκαν παιχνίδια με άλλους στόχους και δεν αποκλείω ακόμη και την αλλαγή και την διεύρυνση των συνόρων».

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το βελούδινο διαζύγιο για τα σύνορα που είχε πει ο κ. Παπανδρέου αλλά και αυτά τα οράματα «θα πάρουμε την κόκκινη μηλιά και την Β. Ήπειρο. Παίχτηκαν και τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών και των μειονοτήτων» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχουν τάσεις που δεν έχουν πρόβλημα στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό και μάλιστα με κριτήρια υπηρέτησης σχεδίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα αλλά δεν λύνονται με την διαιώνιση της παρανομίας» σημείωσε.