Πολιτική
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 23:36

Ψηφίστηκε το ν/σχ για την ίδρυση νέων ιερών μητροπόλεων

Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο κατατέμνεται η Μητρόπολη Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις (η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη το Ίλιον) και παρατείνεται η αναστολή (μέχρι τις 31-12-2010) του νόμου του 2008 για την Έρευνα.

Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο κατατέμνεται η Μητρόπολη Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις (η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη το Ίλιον) και παρατείνεται η αναστολή (μέχρι τις 31-12-2010) του νόμου του 2008 για την Έρευνα.

Αναφερόμενη στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε πως η πρόταση έγινε από την Ιερά Σύνοδο, για την καλύτερη τέλεση του ποιμαντικού της έργου.

Κατέστησε δε σαφές ότι η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είναι μόνον ο μισθός του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο) και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατή παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Αναφορικά με το θέμα του νόμου για την Έρευνα σημείωσε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμου που θα θέτει τα πλαίσια για την Έρευνα, αλλά θα διατηρήσει τα θετικά του νομοθετήματος του 2008. Επισήμανε πάντως πως ο προσανατολισμός, η φιλοσοφία και οι βασικές του αρχές του είναι αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Υπέρ και των δύο ρυθμίσεων ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ ψήφισε παρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών στο πρώτο σκέλος και θετικά στην δεύτερη ρύθμιση.

Ωστόσο εκ μέρους της ΝΔ εκφράστηκε έντονη διαφωνία για την επιλογή του υπουργείου Παιδείας να φέρει νέο νόμο για την Έρευνα.

Αντιρρήσεις εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν προχωρεί ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους ώστε να απεμπλακεί η Βουλή από το να νομοθετεί για θέματα που δεν την αφορούν.

Οι πρώην υφυπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Σπύρος Ταλιαδούρος καθώς και η εισηγήτρια της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, τόνισαν πως το νομοθέτημα του 2008 άνοιξε νέους δρόμους στην Έρευνα και είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης.

Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι ο χρόνος και μόνο που απαιτείται για να έρθει νέο είναι εις βάρος της έρευνας, ενώ παράλληλα εισάγει κριτήρια δογματισμού και κρατισμού.

Αναφερόμενος σε συνέντευξη της υπουργού τής καταλόγισε «χολή, εμπάθεια και φανατισμό» και ανέφερε ότι μεμφόμενη τόσο τον Κ. Καραμανλή το κάνει για να πλήξει την συναίνεση.

Διερωτήθηκε δε με ποιο δικαίωμα απευθύνεται με τέτοια απαξία στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης όταν το ΠΑΣΟΚ ζητούσε συνέχεια εκλογές και πάντα βρισκόταν αντιμέτωπο στο πεζοδρόμιο. «Τι σήμαινε για σας τότε ο πατριωτισμός, για τον οποίο μιλά ο πρωθυπουργός σήμερα. Αντιδράσεις είδαμε και ευτελισμούς» είπε, ενώ καταλόγισε στην κ. Διαμαντοπούλου κομματικές επιλογές στους περιφερειακούς διευθυντές.

Απαντώντας η υπουργός σημείωσε πως από τον νόμο του 2008 μόνον προθέσεις είδαμε, αφού ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Καταλόγισε δε στον κ. Λυκουρέντζο παραληρηματικό λόγο και υπογράμμισε ότι έχει η ίδια αποδείξει ότι αναγνωρίζει ότι θετικό έγινε, «αλλά θα στηλιτεύσει όταν διαπιστώνει ότι έχουν γίνει τέρατα αφού η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε κομμάτια και θρύψαλα σε όλους τους τομείς».

Για το ζήτημα της αξιοκρατίας επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει συναίσθηση στα όσα λέγονται και απάντησε για τους περιφερειακούς διευθυντές πως ενώ ο νόμος δίνει στον υπουργό δυνατότητα επιλογής, έγινε προκήρυξη και εκείνοι που τοποθετήθηκαν έχουν όλα τα εχέγγυα ενώ, όπως είπε, «δεν απαγορεύεται τα μέλη της ΠΑΣΚΕ να παίρνουν θέσεις».

«Επειδή όλοι μιλήσαμε για συναίνεση το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στο διάλογο για την Παιδεία στην πιο πολωμένη περίοδο, δεχθήκαμε και υπογράψαμε πορίσματα που πάνω σε αυτά θα χτίσουμε» κατέληξε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος υποστήριξε ότι δεν θα υπήρχε λόγος ενασχόλησης της Βουλής με αυτά τα θέματα αν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, τον οποίο «και τα δύο μεγάλα κόμματα εμποδίζουν».

Σχετικά με το νόμο για την Έρευνα ανέφερε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση τον καταψήφισε, ενώ τώρα αναγνωρίζει θετικά.

Ο Βαϊτσης Αποστολάτος, ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με τις ρυθμίσεις στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ¶δωνις Γεωργιάδης τοποθετούμενος σχετικά με το θέμα της Έρευνας παρατήρησε ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ήρθε ο καιρός για έργα κι όχι συνεχείς αναβολές των αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας η Βουλή δεν θα συζητούσε τέτοια θέματα.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γρ. Ψαριανός διερωτήθηκε τι δουλειά έχει η Βουλή να ασχολείται με τα της Εκκλησίας και το κράτος με τις μητροπόλεις.

«Ακόμη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθορίζεται από χρυσόβουλα. Είναι τραγικά αυτά και πρέπει να τελειώνουμε και με τις καταπατήσεις και με τα άλλα. Είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό κράτος στην Ευρώπη» είπε.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Βρεττός εξέφρασε την διαφωνία του με το εσπευσμένο της ρύθμισης για τις Μητροπόλεις, συνδέοντάς τη με το σχέδιο «Καλλικράτης» και πρόσθεσε πως η Μητρόπολη έπρεπε να γίνει στον αρχαιότερο δήμο των Αχαρνών ή τουλάχιστον να μετονομαστεί σε Αχαρνών - Ιλίου και Πετρουπόλεως. Την διαφωνία του εξέφρασε και Αθ. Μπούρας.

«Δεν θέλω και δεν μπορώ να παρέμβω πολιτικά» απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου, επαναλαμβάνοντας πως οι αποφάσεις ανήκουν στην Ιερά Σύνοδο.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, υπογράμμισε πως το Σύνταγμα είναι δεσμευτικό ως προς το θέμα των σχέσεων εκκλησίας και κράτους και τόνισε πως θα ήταν λάθος να παρέμβουμε και ως εκ τούτου να δημιουργήσουμε δεδικασμένο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ