Χειρότερη έλλειψη τροφίμων σε σχέση με την περυσινή χρονιά προβλέπεται για φέτος στη Βόρεια Κορέα, καθώς η παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί περαιτέρω, ενώ η οικονομία έχει πιεστεί εξαιτίας της ανατίμησης του νομίσματος και των διεθνών κυρώσεων.
Χειρότερη έλλειψη τροφίμων σε σχέση με την περυσινή χρονιά προβλέπεται για φέτος στη Βόρεια Κορέα καθώς σύμφωνα με νοτιοκορεατικές εκτιμήσεις, η παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί περαιτέρω, ενώ η οικονομία έχει πιεστεί εξαιτίας της πρόσφατης ανατίμησης του νομίσματος και των κυρώσεων για το μποϊκοτάζ των διεθνών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίησή της.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας είπε ότι η παραγωγή της χώρας θα υστερεί σε σχέση με τη ζήτηση που κινείται στα 5,1 έως 5,2 εκατομμύρια τόνους, όπως υπολογίζει η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και τοπικές επιστημονικές οργανώσεις.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η παραγωγή τροφίμων στο Βορρά ήταν περίπου 4,11 εκ. τόνοι, που αποτελεί μείωση 5% σε σχέση με το 2008», είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου ενώ o FAO το Δεκέμβριο είχε υπολογίσει την έλλειψη σε περίπου 1 εκ. τόνους.
Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στη Νότια Κορέα ο συντηρητικός πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ, η Βόρεια Κορέα έχασε περίπου 500.000 τόνους ρυζιού και 300.000 τόνους λιπασμάτων που κάθε χρόνο παρείχε η Σεούλ.
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας υπέστη ένα επιπλέον πλήγμα πέρυσι όταν ανατίμησε το νόμισμά της για να μειώσει τον πληθωρισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών και προκάλεσε οργή στους καταναλωτές που είχαν δυσκολίες να αγοράσουν τα απαραίτητα.
«Η ανατίμηση του νομίσματος αναμένεται να αποτελέσει σημαντική απειλή στην ασφάλεια τροφίμων του λαού της Βόρειας Κορέας», ανάφερε το Αγροτικό Οικονομικό Ίδρυμα της Κορέας, η οποία όμως αναφέρει ότι η Κίνα πιθανότατα θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια 550.000 τόνων τροφίμων, όπως κάνει από το 1996 και μετά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ