Πολιτική
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 22:02

Μ. Γιαννάκου: Να μην χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ την ιστορία στα μέτρα της

«Για να γίνει κανείς μέλος της Ευρώπης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ιστορία στα μέτρα του» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στην Ευρωβουλή, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ΠΓΔΜ.

«Για να γίνει κανείς μέλος της Ευρώπης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ιστορία στα μέτρα του» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στην Ευρωβουλή, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ΠΓΔΜ.

Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «να συμβάλλει στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος με διπλωματικό τρόπο και όχι με την προπαγάνδα».

Εξέφρασε επίσης τις διαφωνίες της με την έκθεση Τάλερ για την ΠΓΔΜ λόγω των συμβιβασμών που προτείνονται.

«Οι συμβιβασμοί», ανέφερε, «οι οποίοι δεν αποδίδουν την αλήθεια και την πραγματικότητα, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η κ. Γιαννάκου αναγνώρισε ότι «έγιναν μεν προσπάθειες, αλλά καμία μεγάλη κίνηση που θα έδειχνε ότι η Τουρκία προχωρά στην επίλυση των προβλημάτων με διπλωματικό τρόπο, δηλαδή στην απόσυρση ή στην έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από μια ευρωπαϊκή χώρα, που είναι η Κύπρος».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε στην παρέμβαση του το βάρος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας και τις συνέπειες που απορρέουν.

Υπάρχει ένα σημείο τομής, είπε, στη συζήτηση για την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στη συζήτηση για την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία.

Το σημείο αυτό είναι, πρόσθεσε, οι πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες, 5% περίπου του ΑΕΠ, που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η Ελλάδα για την αμυντική της θωράκιση, ακόμα και στη σημερινή πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Όπως σημείωσε, αυτό δεν είναι μία ηθελημένη πολιτική της Ελλάδας, αλλά ανάγκη και υποχρέωση, λόγω της επίσημης τουρκικής πολιτικής για «απειλή πολέμου - casus belli» κατά της Ελλάδας.

Η πολιτική αυτή μεταφράζεται στην πράξη με παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από στρατιωτικά τουρκικά αεροσκάφη στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλο μέρος αυτών των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Αλλά αυτό είναι απαγορευτικό όσο η Τουρκία συνεχίζει αυτή την πολιτική, επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος και ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να στείλει ένα «ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα» στην Τουρκία για αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ