Κόσμος
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 16:14

Ερντογάν: Απαράδεκτη η έκθεση για την Τουρκία

«Μονομερή» και «απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία.

«Μονομερή» και «απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία.

Μιλώντας για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε το μεσημέρι στην ¶γκυρα προς τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, είναι αυτές που αποφεύγουν τις συνομιλίες».

Συμπλήρωσε ότι «το 2004, αυτοί που ζήτησαν αναβολή, ήταν η Ελλάδα κι η Κύπρος. Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή, αλλά εμείς επιμείναμε και έτσι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα δημοψηφίσματα».

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 65% «ναι» στα κατεχόμενο και 75% «όχι» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Πώς γίνεται τώρα και κατηγορούνται η Τουρκία κι ο τουρκοκυπριακός λαός; Είναι τυφλό μήπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου, πρόσφερε μια ευκαιρία».

Πρόσθεσε πως είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πιο ενεργό δράση στο Κυπριακό «κι αν είναι δυνατόν να προεδρεύει κατά περιόδους στις συνομιλίες», πράγμα το οποίο έγινε, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό «μετά από καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, την 1η Φεβρουαρίου».

Επιπλέον, χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» για την επίλυση του Κυπριακού το προσεχές χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεών τους «σε νέα, δημιουργική βάση».

Είπε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη αυτή «να γίνει αφορμή για νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ανάληψη κοινών Ελληνοτουρκικών πρωτοβουλιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ