Πολιτιστικά
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 12:34

Την Τρίτη η κηδεία του Δημήτρη Κωνστάντιου

Την Τρίτη και ώρα 13:00 στο Α΄ νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία του διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο.

Την Τρίτη και ώρα 13:00 στο Α΄ νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία του διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο.

Ο Δημήτριος Κωνστάντιος σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Υπηρέτησε στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως επιμελητής κι αργότερα ως προϊστάμενος, στο Τμήμα Βυζαντινών Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και από το 1990 έως σήμερα υπήρξε Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Από το 2003 έως και σήμερα δίδαξε ως καθηγητής σε Πανεπιστήμια (των Πατρών αρχικά και του Αιγαίου στη συνέχεια) με αντικείμενο τη μελέτη και διαχείριση πολιτιστικών πόρων, ένα θέμα το οποίο κατείχε σε βάθος και γύρω από το οποίο ο ίδιος επιμορφωνόταν αδιάκοπα όχι μόνο με μελέτη αλλά και με σεμινάρια, επαφές και συνεργασίες με ομολόγους του σε πολιτιστικά και επιστημονικά Ιδρύματα δημόσια και μη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια που είχαν ως θέμα τους τη διαχείριση του παρελθόντος (των μνημείων, των πολιτιστικών αγαθών εν γένει) και τη ένταξή του στη σύγχρονη ζωή.

Ως επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέπτυξε σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα (ανασκαφή Ιτς Καλέ του κάστρου Ιωαννίνων, παλαιοχριστιανικών αρχαιοτήτων στην περιοχή Δωδώνης, βυζαντινού ναού στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας, παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου στη Ναύπακτο κ.ο.κ.).

Ως εργαζόμενος και αργότερα προϊστάμενος του Τμήματος Βυζαντινών Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (1990-1998) υπήρξε υπεύθυνος για όλα τα μεγάλα έργα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης στον ελληνικό χώρο (αναστηλωτικά έργα Κέρκυρας ενόψει Προεδρίας 1994, Αχελώος, Αρκάδι, κατακόμβες Μήλου, Μετρό κ.α.) αλλά και υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ανασκαφικών και αναστηλωτικών εργασιών που έγιναν στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων, ενώ από 1990 έως σήμερα υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής για όλα τα έργα (αναστηλωτικά, ανασκαφικά, διαμορφώσεων) στην παλαιά Πόλη της Ρόδου.

Ως διευθυντής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο Δ. Κωνστάντιος, με σεβασμό προς τους προκατόχους του και το παρελθόν του ιδρύματος, προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές. Κατέστησε το Μουσείο, που ήταν ένας μάλλον κλειστός επιστημονικός χώρος, σε πολιτιστικό επιστημονικό Ίδρυμα ανοιχτό στο ευρύ κοινό, προσανατολισμένο προς το ευρύ κοινό.

Ολοκλήρωσε την επισκευή και επέκταση των κτηρίων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (αρχαιολογικές αποθήκες, κτήρια διοίκησης, περιβάλλων χώρος), την επανέκθεση των Συλλογών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών.

Παράλληλα επέκτεινε τη δραστηριότητα του Μουσειακού οργανισμού δημιουργώντας Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων, τα οποία λειτουργούν με εντυπωσιακά ως προς την παραγωγικότητα και την ποιότητά τους αποτελέσματα.

Επί των ημερών του διοργανώθηκαν στο Μουσείο, αλλά και έξω από αυτό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, στρογγυλές τράπεζες ενώ δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες σχετικές με αρχαιολογικά και μουσειολογικά ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μουσείο, συμμετείχε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα: TOURBOT για το πρώτο ρομπότ ξενάγησης σε Μουσείο, diARTgnosis, LASTOR για τη χρήση λέϊζερ στη συντήρηση γλυπτών και ζωγραφικών έργων, ACCU - Access to Cultural Heritage: Policies of Presentation and Use (2004-2007) κ.ά. Επιστημονικός υπεύθυνος και γενικός συντονιστής ο Κωνστάντιος ορίστηκε ακόμα για την οργάνωση του Πατριαρχικού Μουσείου Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο.

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος έχει ακόμα στο ενεργητικό του πάμπολλες συμμετοχές σε επιστημονικά συμπόσια (ως ομιλητής) και πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις (μονογραφίες, άρθρα, συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους, λήμματα κ.λπ.).

Παράλληλα επί χρόνια καθοδηγεί ως γενικός συντονιστής και συχνά και επιστημονικός υπεύθυνος το Γραφείο Εκδόσεων του Βυζαντινού Μουσείου από το οποίο κυκλοφορούν σειρές επιστημονικών έργων, καταλόγων, πρακτικών συμποσίων αλλά και το Μουσειολογικό περιοδικό ILISSIA που αριθμεί ήδη τέσσερα τεύχη.

Ο Δημήτριος Κωνστάντιος έχει υπάρξει επίσης συνεργάτης-καθηγητής στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» και στον διατμηματικό μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του ΕΜΠ, εκπαιδευτής-καθηγητής σε πολλά σεμινάρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΕΟΤ, του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS μέχρι το 2002, Γενικός Γραμματέας της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του συλλόγου φίλων Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του επιστημονικού συμβουλίου του κέντρου Ιβάν Ντούτσεφ της Σόφιας, της συμβουλευτικής επιτροπής ευρωπαϊκού προγράμματος DARIAH, της επιστημονικής καλλιτεχνικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων της Ιεράς Συνόδου.