Την κοινή τους βούληση να αναπτύξουν περαιτέρω τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας εξέφρασαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Βλ. Πούτιν, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα. Συμφωνήθηκε να προχωρήσει γρήγορα ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η ίδρυση εταιρείας στην Αθήνα για τον South Stream.
Την κοινή τους βούληση να αναπτύξουν περαιτέρω τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη ρωσική πρωτεύουσα, οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την πολιτική συνεργασία μέχρι την οικονομική, την ενεργειακή και την πολιτιστική και προς τούτο υπεγράφη ειδικό πρωτόκολλο για τα έτη 2012 έως 2014.
Σημαντικό μέρος των συνομιλιών κάλυψε το ενεργειακό ζήτημα και, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, υπήρξε συμφωνία να προχωρήσει γρήγορα ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ συμφωνήθηκε η ίδρυση εταιρείας για τη συνεργασία των δύο χωρών στον αγωγό South Stream, εταιρεία η οποία θα έχει έδρα την Αθήνα.
Επιπλέον, στον πολιτιστικό τομέα υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας θα βοηθήσει τη χώρα μας σε μια περίοδο κρίσης να ανατάξει και αναπτύξει την ελληνική οικονομία.
Πέραν του κ. Παπανδρέου, στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα για τον South Stream, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.
Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.
Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστάθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.
Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της στην Ευρώπη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.
υζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.
Υποδεχόμενος τον Πρωθυπουγό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως η ρωσική πλευρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.
Εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ρωσική πρωτεύουσα και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, οι οποίες –όπως είπε- είναι πολύ στενές, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.
«Ανάμεσα σε Ρωσία και Ελλάδα υπάρχουν καλές, θα έλεγα, φιλικές και δυναμικά αναπτυσσόμενες στον οικονομικό τομέα σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως εκτιμά ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ό,τι καλύτερο έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας «έχουν βάθος χρόνου, παράδοσης, ιστορίας και πολιτισμού.
«Αλλά και η πολιτική και οικονομική μας συνεργασία έχουν αναπτυχθεί ιδιαιτέρως, συμπλήρωσε.
«Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας κατά τις κυβερνήσεις στις οποίες διατέλεσε υπουργός, αλλά και στις καλές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα.
«Πρέπει να δείξουμε έμπρακτη προσπάθεια και βούληση, προκειμένου να υπάρξει η στενότερη δυνατή συνεργασία με τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις παρούσες συνομιλίες.
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ.
«Η συνεργασία μας και η συζήτησή μας αναδεικνύουν και πάλι τις βαθιές ρίζες παράδοσης, ιστορίας, πολιτισμού, αλλά και πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών», δήλωσε μετά από τη συνάντηση.
«Προσβλέπουμε σε ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Αυτή η συνεργασία μας, είναι σίγουρο ότι θα αναπτυχθεί και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση των προοδευτικών ιδεών σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ