Κρίσιμη θεωρούν οι τοπικές αρχές την κατάσταση στον Έβρο, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Κρίσιμη θεωρούν οι τοπικές αρχές την κατάσταση στον Έβρο, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Ο νομάρχης Εβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη, εξηγώντας πως τα νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία είναι πάρα πολλά και αναμένεται να έρθουν κι άλλα, καθώς υπάρχουν πολλά χιόνια. Μάλιστα, γνωστοποίηση πως ο ποταμός Έβρος αυτή τη στιγμή είναι πολύ φουσκωμένος, τα νερά έχουν φτάσει στα 6,90 μέτρα, στο ύψος δηλαδή του 2007, όταν είχαν γίνει οι μεγάλες καταστροφές. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Βύσσα, εκεί που χθες έσπασε το τούρκικο ανάχωμα, προειδοποίησε πως σήμερα όμως που έρχονται πολλά νερά μπορεί να προκύψει το ίδιο πρόβλημα, να σπάσει και να πλημμυρίσει όλη η περιοχή.
Ήδη πάντως πριν από λίγη ώρα υπερχείλισε σε δυο σημεία το ανάχωμα στο ωοειδές, στον κάμπο της Ορεστιάδας και σύμφωνα με κ. Ζαμπουνίδη αναμένεται να υπάρξει ρήγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα.
Ανέφερε ακόμη πως όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα του Διδυμοτείχου, του Ισαακίου, των Ψαθάδων, του Αμορίου, των Λαβάρων, της Κορνοφωλιάς έχουν πλημμυρίσει και πως στο Πύθιο το νερό μπήκε στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στο κεντρικό δρόμο. Επίσης, το Πραγγί έχει πλημμυρίσει κι έχουν εκκενωθεί από χθες 80 σπίτια, ενώ και στα Λάβαρα, το μισό χωριό είναι πλημμυρισμένο. Ο Πόρος εκκενώθηκε, ενώ με τις παρεμβάσεις που έγιναν το νερό δεν μπήκε στο χωριό.
Καταλήγοντας τόνισε πως για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών, πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία για κοινή αντιμετώπιση του.
«Δεν κοστίζουν οι υποδομές, το ένας δις που χρειάζεται δεν είναι πολλά για τις τρεις χώρες. Το κράτος πρέπει να πάει ένα βήμα μπροστά από τις πλημμύρες. Είμαι απογοητευμένος, έχω θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν και στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στα εγκαίνια του έργου του φυσικού αερίου, δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα και μας άφησαν στην τύχη μας. Ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, το γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, έχει επισκεφθεί δύο φορές τον Έβρο όταν είχε πλημμυρίσει και θέλω να πιστεύω ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, να έρθει σε επαφή με τον κ. Ερντογάν, να δοθούν πολιτικές εντολές για να βρεθεί λύση» πρόσθεσε.