Τη διαφωνία του με την απόφαση ανάκλησης της γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την επιστροφή των ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου στο ελληνικό Δημόσιο και την υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι της Μονής, εξέφρασε κατά την ακρόασή του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής, ο πρόεδρος του ΝΣΚ Αλέξανδρος Τζεφεράκος.
Τη διαφωνία του με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι της Μονής Βατοπεδίου σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των ανταλλαγέντων με τη λίμνη Βιστωνίδα ακινήτων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1778557 , εξέφρασε κατά την ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Αλέξανδρος Τζεφεράκος. Κόντρα στην Επιτροπή για την ανάκληση της σχετικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Παράλληλα, ο κ. Τζεφεράκος, έκανε γνωστό στην Επιτροπή πως το Εφετείο Ροδόπης στο οποίο εκδικαζόταν η έφεση της Μονής κατά της πρωτόδικης απόφασης, έχει αναβάλει από την 25η Σεπτεμβρίου την έκδοση, λόγω απώλειας των προτάσεων πρώτου βαθμού, του Δημοσίου και της Μονής.
Στην κατάθεσή του ο κ. Τζεφεράκος υπερασπίστηκε την εισήγηση της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε αποδεχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, να γίνει δεκτή η πρόταση της Μονής να επιστραφούν άμεσα στο Δημόσιο τα ακίνητα που της είχαν παραχωρηθεί σε αντάλλαγμα των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας, με αναγνώριση στα σχετικά συμβόλαια, πως «η Μονή επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1778557 «μια άρον-άρον προσπάθεια να διαχύσει τις τυχόν ευθύνες του, επιλέγοντας τα πάντα και συνιστώντας κατά τρόπο επιεικώς τραγελαφικό, ομάδα εργασίας εξ ενός οργάνου το οποίο δια μεγάλης πλειοψηφίας έχει ήδη εκφραστεί επί της απόψεώς του στο θέμα. Για να καλύψει όμως δια δευτέραν φορά τα οπίσθιά του, ρητώς αναφέρεται στη συμμετοχή εις την ομάδα πλειοψηφίας παρέδρου εκ της μειοψηφίας».
Απαντώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ντίνος Ρόβλιας παρατήρησε πως «με το έγγραφο αυτό, για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο αποφασίζει και σχεδιάζει να προασπίσει τα ακίνητα που δόθηκαν παρανόμως στη Μονή Βατοπεδίου».
Με τη σειρά του ο κ. Τζεφεράκος σημείωσε πως η πλειοψηφία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έβρισκε συμφέρουσα την πρόταση της Μονής, προκειμένου να αποφευχθεί η δίκη, «διότι το προέχον στην περίπτωση αυτή ήταν να επιστραφούν ακίνητα. Και αυτά νομίζω ότι ήταν καλύτερα να τα πάρει τώρα και στο χέρι, διότι αυτές οι δικαστικές υποθέσεις θα κρατήσουν πέντε, δέκα χρόνια, δεν ξέρω πόσο ακριβώς. Και ως τότε θα είναι όλα μετέωρα».
«Θεωρείτε εύλογο και σοβαρό, να γίνεται μια συζήτηση επί συμβιβασμού και ταυτόχρονα στο ίδιο κομμάτι της υπόθεσης να διατηρείται, κοινή συναινέσει, μια αντιδικία;» ρώτησε τον κο Τζεφεράκο ο Ντ. Ρόβλιας. «Δεν είναι αυτό μια έμμεση αναγνώριση από το Ελληνικό Δημόσιο ότι υφίσταται θέμα; Θα συζητάγατε ποτέ εσείς με κάποιον που έρχεται να σας διεκδικήσει το διαμέρισμά σας; Θα τον πετάγατε έξω», παρατήρησε.
«Θεωρώ πως ήταν επωφελές για το Δημόσιο να πάρει όλα τα ακίνητα της ανταλλαγής και να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα. Η Μονή δηλώνει μεν πως επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της, αλλά έτσι κι αλλιώς, η δίκη είναι εκκρεμής. Αυτό δεν συνιστά αναγνώριση εκκρεμότητας εκ μέρους του Δημοσίου», επέμεινε ο πρόεδρος του ΝΣΚ.
Όσο για το επιχείρημα του κ. Τζεφεράκου ότι με την απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου οδηγούμαστε σε μακραίωνες δικαστικές διενέξεις με δυσκολίες στον χειρισμό τους, ο Ντίνος Ρόβλιας υποστήριξε σε δηλώσεις του, πως η διαδικασία αυτή, θα έφερνε άμεσα ορισμένα ακίνητα στο Δημόσιο, αλλά όχι και την πλειοψηφία τους που έχει ήδη δοθεί σε τρίτους για εκμετάλλευση - ενώ παράλληλα, θα δημιουργούσε εντυπώσεις διαπραγμάτευσης, που θα δυσχέραιναν την θέση του Δημοσίου κατά την εκδίκαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επίμαχων εκτάσεων της Βιστωνίδας.
Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), όπως και η Αικ. Περλεπέ-Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), αναρωτήθηκαν πώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθυστέρησε επί εννέα μήνες να αποκριθεί στο αίτημα της Μονής για συμβιβασμό - σε ένα κρίσιμο μάλιστα διάστημα που έληγε η θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, με τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων. Επ’ αυτού, ο κ. Τζεφεράκος απάντησε πως η καθυστέρηση οφειλόταν «στο πολύπλοκο της υπόθεσης, που οδήγησε τις συνεδριάσεις του ΝΣΚ σε δυστοκία».
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του κου Τζεφεράκου, πως η απόφαση του Εφετείου Ροδόπης για την διαμάχη Μονής-Δημοσίου σχετικά με τη Βιστωνίδα, (που επρόκειτο να εκδικαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου) καθυστερεί, καθώς καθίσταται αδύνατον να ανευρεθούν οι προτάσεις πρώτου βαθμού του Δημοσίου και της Μονής.
«Δεν τις πήγαν στο Εφετείο. Αναβάλλει για να προσκομιστούν οι προτάσεις. Είναι θέμα πως θα καλυφθεί αυτό το κενό. Θα δούμε πως θα αντιμετωπισθεί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΣΚ.-
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ