Κόσμος
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 16:29

Τις σχέσεις με τη Συρία επιχειρούν να αναθερμάνουν οι ΗΠΑ

Με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς στη Δαμασκό, σε μία προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών μετά από πέντε χρόνια εντάσεων.

Με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς στη Δαμασκό, σε μία προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δαμασκό μετά από πέντε χρόνια εντάσεων.

Η επίσκεψη του Μπερνς πραγματοποιείται ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε χθες τον διπλωμάτη Ρόμπερτ Φορντ πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία, μία θέση που παρέμενε κενή εδώ και πέντε χρόνια.

Μετά το διορισμό ενός Αμερικανού πρεσβευτή στη Δαμασκό «υπάρχει σαφής ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους (με την Συρία) και να συνεργαστούν για να υπάρξει μία ειρήνη δίκαιη και συνολική μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών», τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο Μπερνς.

Εάν ο διορισμός του Φορντ εγκριθεί από την Γερουσία θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στη Δαμασκό μετά την ανάκληση από την Ουάσινγκτον του προκατόχου του μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το Φεβρουάριο του 2005, για την οποία κατηγορήθηκε η Συρία, μία κατηγορία που αρνείται.