Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 19:04

Κορυφώνεται η σύγκρουση για την οικονομία

Σε έντονη αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία που παρέδιδε η χώρα στην ΕΕ, αλλά και για το δημόσιο χρέος, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σε έντονη αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία που παρέδιδε η χώρα στην ΕΕ, αλλά και για το δημόσιο χρέος, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Οικονομικών και ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτη Τζίμα. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έστρεψαν τα βέλη τους τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά της ΝΔ.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που εισήγαγε το σχετικό νομοσχέδιο προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, τόνισε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη θεσμική ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως και το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. «Δεν φέρνουμε το νομοσχέδιο γιατί μας το ζητούν από την ΕΕ ή γιατί είναι χρήσιμο για τις διεθνείς αγορές, αλλά γιατί το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε.

Αφού επέκρινε τη ΝΔ για αδράνεια ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, επιτέθηκε με δριμύτητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε παρατηρήσεις του κ. Τζίμα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως ξεπερνά τα όρια του θράσους να μιλάει η ΝΔ για τα στατιστικά στοιχεία όταν έχει βουίξει όλη η υφήλιος. Σημείωσε μάλιστα πως σε κάθε επίσκεψή του στην ΕΕ, του λένε: «Δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;» και κάλεσε τη ΝΔ να κάνει σκληρή αυτοκριτική και να αναζητήσει στους κόλπους της τους υπεύθυνους. «Οφείλουμε εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι ζήτημα υπαλλήλων, αλλά εκείνων που έδωσαν εντολές. Και αυτοί θα λογοδοτήσουν» συμπλήρωσε.

Αποκρούνοντας τις αιτάσεις της ΝΔ για το θέμα του «swap» το 2001, ρώτησε γιατί αφού θεωρούσε ότι ήταν παράνομη υπόθεση δεν την έστειλε στον εισαγγελέα και διαβεβαίωσε πως ήταν εντός των συμφωνιών της Eurostat. Συνεχίζοντας κατηγόρησε τη ΝΔ πως χρέωσε τις υπόλοιπες γενιές.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει την ύπαρξη του δημόσιου χρέους μόνο στη ΝΔ. «Θα πρέπει, όμως, να θυμηθούμε ότι το ‘81 ήταν στο 9,7% του ΑΕΠ», είπε κι ανέφερε προς τα έδρανα της κυβέρνησης ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Πρόσθεσε ακόμη πως αποκαλύπτονται πρακτικές αγοραπωλησίας του δημόσιου χρέους, ένα «μεγάλο ντιλ» που έγινε το 2001 με το «swap» για την απόκρυψη του δημοσίου χρέους.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του σημείωσε πως «οι αλχημείες ήταν το άλφα και το ωμέγα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αυτές τις αδυναμίες του συστήματος σε λίγες ημέρες από ανάληψη της εξουσίας υπολόγισε με ακρίβεια το ύψος του ελλείμματος από το 6,5 στο 12,7%.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι το σύστημα θέλει ασφαλιστικές δικλείδες, όχι μόνο σε στατιστικά στοιχεία, αλλά σε όλο το δημόσιο βίο. Πρόσθεσε πως η ΝΔ δέχεται την αρχή του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι μετά από μια μακρόχρονη λειτουργία πρέπει να αναθεωρήσουμε το θεσμό αυτό, όμως - συμπλήρωσε - επειδή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, «θέλουμε να προσλάβει τις εγγυήσεις που έχουν και οι θεσμοθετημένες ανεξάρτητες αρχές όπως το ΑΣΕΠ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ν. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε βολές κατά και των δύο μεγαλων κομμάτων: «Η ασκούμενη κυρίαρχη πολιτική, είναι βαθιά αντιλαϊκή είναι υποχρεωμένη να μαγειρεύει, να κάνει ζαβολιές στα στοιχεία, για να καλύψει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα». Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι απουσιάζει η επιστημονική αντικειμενικότητα, εξορίζεται η στόχευση για στατιστική απεικόνιση της πραγματικότητας, αντίθετα θέλει να συσκοτιστούν με χρυσόσκονη, διαμορφώνει δίκτυο απορρήτων και αντιδημοκρατικών διαδικασιών, εμποτίζεται από ταξικά ιδιοτελή συμφέροντα και δήλωσε ότι καταψηφίζει.

Από τον ΛΑΟΣ, ο ειδικός αγορητής Ηλίας Πολατίδης σημείωσε ότι το κόμμα του είναι γενικά εναντίον των ανεξαρτήτων αρχών γιατί δεν έχουν σχέση με τη λαϊκή κυριαρχία. Παράλληλα επέκρινε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ για τα στατιστικά στοιχεία, χαρακτηρίζοντας τη σύσταση Εξεταστική Επιτροπής προσπάθεια παραπλάνησης του λαού.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο έκανε λόγο για υπερσυγκεντρωτισμό στον πρόεδρο της Αρχής, και ζήτησε να διορίζεται το ΔΣ αφού προηγηθεί πρόσκληση δημόσιου ενδιαφέροντος και με βάση απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων με την πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων. Ζήτησε να γίνουν αλλαγές, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα το καταψηφίσει.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Εξεταστικής επισήμανε ότι βυθίζει τη χώρα σε παρελθοντική αναμέτρηση, πως όλος ο καυγάς που στήθηκε είναι καυγάς συνυπεύθυνων, ενώ λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον λαό ώστε «να του φορέσουν την λυπητερή των μέτρων».

Υποστήριξε μάλιστα πως «η βαλίτσα της δημιουργικής λογιστικής πάει μακριά προς τα πίσω. Ούτε η Κομισιόν, ούτε η Γιούροστατ μπορούν να κάνουν τους ανήξερους».

Κόντρα με αφορμή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σημειώθηκε και νωρίτερα στη Βουλή, με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υπεραμύνθηκαν της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα βήμα προς τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία, ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Αντιρρήσεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενόψει νέου πακέτου επώδυνων μέτρων http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1779137 .