Τη διαφωνία της με την υπαγωγή του κλάδου στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης από την κυβέρνηση.
Τη διαφωνία της με την υπαγωγή του κλάδου στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης από την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η ΕΑΕΕ είναι αντίθεση για την τακτική της κυβέρνησης να προωθεί σημαντικότατες νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
«Χωρίς να αμφισβητείται η εγκυρότητα της Τραπέζης της Ελλάδος» η Ένωση «ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως η επανίδρυση της ασφαλιστικής εποπτείας απαιτήσει πολύ χρόνο, απολεσθεί η συσσωρευμένη γνώση και δημιουργηθεί εποπτικό χάσμα στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιαιτερότητα της ασφαλιστικής δραστηριότητας απαιτεί ιδιαίτερη εποπτεία από εξειδικευμένα στελέχη ανεξαρτήτως που υπάγονται».
Σημειώνει ακόμη ότι η ασφαλιστική αγορά υποστήριζε πάντοτε την ανάγκη αξιόπιστης, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης εποπτείας, ως προϋπόθεση απαραίτητη για την ανάπτυξη του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
«Σε αυτό το πνεύμα η Πολιτεία αποφάσισε να δημιουργήσει την ΕΠ.Ε.Ι.Α. Η νέα αυτή εποπτική αρχή θεσπίστηκε με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2004 και χρειάστηκε σχεδόν 4 χρόνια για να ολοκληρώσει την υποδομή λειτουργίας της. Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της, έδωσε απτά δείγματα θετικού έργου και γνώσης του αντικειμένου της ασφάλισης. Παρά ταύτα καταργείται για λόγους μη επαρκώς πειστικούς και μάλιστα σε μια εποχή όπου πολλά σοβαρά ευρωπαϊκά και εθνικά θέματα είναι σε εξέλιξη» προστίθεται.
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής σημειώνει ότι ένα Εγγυητικό Κεφάλαιο «υπάρχει μόνο ως έσχατη λύση στη σπάνια περίπτωση ανακλήσεως αδείας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρίας ζωής. Είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία αποτελεσματικής εποπτείας και με την προϋπόθεση αυτή, η Ε.Α.Ε.Ε. δε μπορεί παρά να είναι σύμφωνη κατ' αρχήν με την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής».
Ωστόσο η Ε.Α.Ε.Ε. είναι αντίθετη στη χρησιμοποίηση ενός τέτοιου Κεφαλαίου για την κάλυψη ασφαλισμένων ζωής που έχουν προκύψει από ανακλήσεις προγενέστερες της ίδρυσής του, «διότι μια τέτοια αναδρομική ρύθμιση θα επιβάρυνε ανυπαίτιους ασφαλισμένους κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας. Μεγάλη, τέλος, σημασία έχει το εύρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβει ένα Εγγυητικό Κεφάλαιο να μην οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των ασφαλίστρων καθιστώντας το προϊόν ζωής μη ανταγωνιστικό».