Ο γάλλος συγγραφέας, Μισέλ Ουελμπέκ, πραγματεύεται στο μυθιστόρημά του «Η Πλατφόρμα» μια επίθεση φανατικών ισλαμιστών που προκάλεσε το θάνατο 117 ανθρώπων, κυρίων ξένων τουριστών, όχι στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά στο Κράμπι της Ταϊλάνδης.
«Το ερώτημα που φαινόταν να βασανίζει τους αστυνομικούς ήταν το αν οι δράστες ήταν Αραβες ή Ασιάτες», λέει ο Μισέλ, ο ήρωας του Ουελμπέκ. Η πρώτη υπόθεση είναι η πιο πιθανή. Εδώ και μήνες οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη δράση ορισμένων ισλαμικών κινημάτων στην περιοχή, και όταν ο Μισέλ βρίσκεται στο νοσοκομείο τον επισκέπτονται πράκτορες της CIA και του δείχνουν φωτογραφίες «διεθνών τρομοκρατών».
Το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2001 και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εξαιτίας των ιδεών του συγγραφέα για τα ευεργετήματα του σεξουαλικού τουρισμού, για τον εγωισμό της Δύσης και κυρίως για τον «παραλογισμό», που διέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισλάμ.
«Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση που συνέβη στην Ασία», διηγείται ο ήρωας. «Η βόμβα έσκασε στο κέντρο του Crazy Lips του πιο διάσημου μπαρ της περιοχής, την ώρα της μεγάλης αιχμής. Ηταν ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός πολύ ισχυρός, με βάση το δυναμίτη».
Στο Μπαλί της Ινδονησίας η βόμβα (ή οι βόμβες) εξερράγησαν σε ένα νυχτερινό κέντρο και ένα μπαρ-εστιατόριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 183 άνθρωποι.
«Το Ισλάμ κατέστρεψε τη ζωή μου», λέει ο Μισέλ που έχασε τη φίλη του στην επίθεση. Λίγο νωρίτερα στην Μπανγκόκ ο ήρωας αναφέρεται στα λόγια ενός φίλου του Ιορδανού. «Το πρόβλημα των μουσουλμάνων είναι ότι ο παράδεισος που τους υποσχέθηκε ο Προφήτης βρίσκεται ήδη εδώ: Υπάρχουν περιοχές σε αυτόν τον πλανήτη όπου νέες κοπέλες είναι διαθέσιμες και λάγνες, όπου οι άντρες μπορούν να απολαμβάνουν νέκταρ και να ακούν ουράνια μουσική. Υπήρχαν περίπου είκοσι σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το ξενοδοχείο».
Για τον άνθρωπο αυτό, σύμφωνα με τον Μισέλ «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία: το μουσουλμανικό σύστημα ήταν καταδικασμένο. Ο καπιταλισμός είναι πιο δυνατός».
Σημειώνεται ότι ο Ουελμπέκ δικάζεται αυτή την εποχή στη Γαλλία κατηγορούμενος για ρατσισμό και παρότρυνση σε θρησκευτικό μίσος, μετά από μηνύσεις που κατέθεσαν εναντίον του τρεις μουσουλμανικές οργανώσεις.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ