Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγορώντας τη χώρα μας ότι δεν τηρεί εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Σκοπιανού.
Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια. Στη συνάντηση μετείχαν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ.
Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Τούσσας και Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημείωσε η χώρα του, σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα της ονομασίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν τηρεί εποικοδομητική στάση για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον της, σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα τηρεί μία αμετακίνητη στάση η οποία δεν διευκολύνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και ορθώνει συνεχώς εμπόδια αναφορικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε επίσης ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για το θέμα της ονομασίας και σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ασκήσει πίεση προς την ελληνική πλευρά.
Στην τοποθέτηση αυτή του κ. Γκρούεφσκι αντέδρασε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι προσπάθησε να παρουσιάσει μία στρεβλή και αντιφατική εικόνα για την Ελλάδα.
Ο κ. Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του, κατ΄αρχήν, χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε η ΠΓΔΜ και τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, σημείωσε όμως ότι πολλές ενέργειες της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι δεν κινούνται στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, φέροντας ως παραδείγματα την πρωτοβουλία της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ ΕΕ και της ΠΓΔΜ, καθώς και την χορήγηση στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας.
Ακόμη αναφέρθηκε στο θετική στάση που τήρησε η Ελλάδα για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ σχετικά με την κατάργηση των χορηγήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που επιθυμούν να επισκεφθούν τις χώρες του Σέγκεν και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην ΠΓΔΜ αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν αξιοποίησε και δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην προσέγγιση αυτή της Ελλάδας.
Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα θεώρησε πως η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τον Οκτώβριο του 2008, κινούνταν σε μία θετική κατεύθυνση που επέτρεπε την συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όμως η ΠΓΔΜ, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της πρότασης αυτής.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, είπε ότι ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ετοιμότητα να καταθέσει νέα πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2009, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς.
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας επεσήμανε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους κοινωνικούς αγώνες στις δύο χώρες, ενώ ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, όσο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Τρεμόπουλος ρώτησε τον κ. Γκρούεφσκι αν ισχύουν ακόμη οι απαντήσεις που είχε λάβει το 1992 ως δημοσιογράφος από τον Κίρο Γκλιγκόροφ ότι αποδεχόταν σύνθετη ονομασία για τη χώρα του και ότι ανησυχούσε για τις τάσεις υποτίμησης του σλαβικού πολιτισμού και θεωρούσε εθνικιστική την προσπάθεια σύνδεσης της ΠΓΔΜ με τον Μ. Αλέξανδρο. Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος, περιορίστηκε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν είχε υπάρξει λύση εκείνη την εποχή, αν η ηγεσία της χώρας του πίστευε όντως αυτά.
Ο κ. Τρεμόπουλος, σε ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, έθεσε το θέμα της ποιότητας των νερών του Αξιού και της βιώσιμης διαχείριση της ροής τους. Ο κ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι σε μελέτη οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ καταγράφεται σοβαρή ρύπανση του Αξιού από 14 πόλεις και 140 βιομηχανίες στο σύνολο της λεκάνης απορροής του ποταμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ