Πολιτική
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 23:02

Μονή Βατοπεδίου: Τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ υπερασπίστηκε ο Δ. Αναστασόπουλος

Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία οδήγησε στην απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, για τη διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο, των ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, υπερασπίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, Δ. Αναστασόπουλος.

Τη γνωμοδότηση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και οδήγησε στη σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, για τη διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο, των ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, υπερασπίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ και εισηγητής στη γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Μονή αντέδρασε στη δημοσιότητα που εξέλαβε το σκάνδαλο, δηλώνοντας πρόθυμη για την επιστροφή των ανταλλαχθέντων ακινήτων στο Δημόσιο, με επιστολή του ίδιου του Εφραίμ, στην οποία επισυνάπτονταν και οι προτάσεις των δικηγόρων του.

Οι δικηγόροι της Μονής προτείναν την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής, για ακύρωση των επίμαχων συμβολαίων, χρηματική αποζημίωση του κράτους για τις περιπτώσεις που τα ακίνητα έχουν μεταπωληθεί και αντικατάσταση της Μονής απ’ το Δημόσιο, στις περιπτώσεις που έχουν υπογραφεί συμβόλαια αντιπαροχής.

Η επιστολή του Εφραίμ, από την άλλη, διαβεβαίωνε για την προθυμία της Μονής να επιστραφούν τα ακίνητα «δι’ οιουδήποτε τρόπου τον οποίον θα προτείνει το Ελληνικόν Δημόσιον».

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεδέχθη την επιστροφή των ακινήτων που βρίσκονταν ακόμα στα χέρια της Μονής, απέρριψε ωστόσο τελικώς, την εκδοχή των χρηματικών αποζημιώσεων και την συμμετοχή του Δημοσίου στα συμβόλαια αντιπαροχής, προτείνοντας στον τότε υπουργό Οικονομικών, την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για ακύρωση των συμβολαίων μεταβίβασης, εκείνων των ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί σε τρίτους.

«Εμείς είπαμε ρητά και ξεκάθαρα, ότι παίρνουμε τα ακίνητα - και παράλληλα το Δημόσιο δηλώνει ότι έχει κυριότητα νομή κατοχή της λίμνης και των νησίδων και ότι η Μονή δεν απέκτησε ποτέ καμία κυριότητα επ’ αυτών. Και παράλληλα βάζαμε να δηλώσει και η Μονή ότι δεν απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο να δηλώσει ότι αναγνωρίζει οποιοδήποτε επικαλούμενο από αυτή δικαίωμα επί της Λίμνης. Που σημαίνει ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, η λύση που υιοθετήθηκε εκ μέρους του κ. Παπαθανασίου, δεν δρομολογήθηκε, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου προτίμησε την ουσιαστική υιοθέτηση της πρότασης της μειοψηφίας για διεκδίκηση του συνόλου των ακινήτων στη Δικαιοσύνη.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Ανταστασόπουλο, μπορεί να καταστεί εξαιρετικά χρονοβόρο, όσο και επικίνδυνο στην έκβασή του.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής εξετάστηκε και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, Ιωάννης Καπελέρης.

Ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι η υπηρεσία του δεν έχει διενεργήσει ελέγχους για τη διακίνηση των κεφαλαίων που αφορούν τη Μονή, πλην των συναλλαγών με τον επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη - σπεύδοντας να σημειώσει, πως «η Υπηρεσία μας διενεργεί ελέγχους συνδράμοντας τις παραγγελίες τόσο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών όσο και της Επιτροπής του άρθρου 7 που Πρόεδρος αυτής είναι ο Αντεισαγγελέας κ. Γκρόζος».

Ο κ. Γκρόζος έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ