Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 00:08

Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Γ. Γαμπρίτσου στην ΕΡΤ

Eγκρίθηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Γ. Γαμπρίτσου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ λευκό ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Eγκρίθηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Γ. Γαμπρίτσου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ λευκό ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής ζήτησαν μείωση της σπατάλης στην κρατική τηλεόραση, εξορθολογισμό των δαπανών, αξιοποίηση του προσωπικού, επικέντρωση του προγράμματος στην ποιότητα και αμεροληψία και αντικειμενική ενημέρωση.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μίλησε για το όραμά του και δεσμεύτηκε για μια δημόσια τηλεόραση που θα ενημερώνει και θα ψυχαγωγεί χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις, μετανάστες και Έλληνες διασποράς, νέους, επιστήμονες, καλλιτέχνες και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της υπαγωγής της ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού η οποία σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή στον Πολιτισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για μείωση των αποδοχών των στελεχών, λέγοντας πως είναι «απαραίτητη» και στη συνέχιση της περιστολής του κόστους.

«Διοίκηση και εργαζόμενοι θα συμφωνήσουμε για τα παραπάνω, με χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και εξοικονομώντας πόρους που θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Γαμπρίτσος, συμπληρώνοντας ότι αντιμετωπίζει την θέση αυτή ως πρόκληση για προσφορά και πιστεύει στην ομαδική δουλειά.

«Θα κτίσουμε και θα ενδυναμώσουμε όσα καλά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς βιασύνη και κινήσεις εντυπωσιασμού και θα ξεκινήσουμε με αξιολόγηση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, και τον πρώην πρόεδρο, Δ. Σιούφα, για το ύψος της αμοιβής του, ο κ. Γαμπρίτσος απάντησε ότι δεν την γνωρίζει, για να πάρει το λόγο ο υπουργός Πολιτισμού εξειδικεύοντας πως οι αμοιβές θα κριθούν με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και με βάση το συνολικό κόστος του ΔΣ.

«Αυτό που κάναμε στην ΕΡΤ με τις μειώσεις 40-50% είναι πρωτοφανές. Κάποιοι που δεν τις δεχθήκαν φύγανε. Ο Γαμπρίτσος είπε δοκιμάστε με και δείτε αν σας κάνω κι αυτό βάρυνε στην εισήγησή μου. Θεωρεί την θέση αυτή πρόκληση κι αυτό τον τιμά» επεσήμανε ο κ. Γερουλάνος.

«Αν η σπατάλη γίνεται στο ένα ή άλλο πρόσωπο δεν με απασχολεί. Υπάρχει και ρητή αναφορά του πρωθυπουργού που δεσμεύει όλους μας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.

«Δεν θα ερχόμουνα εδώ αν δεν είχα δείξει δείγματα γραφής στην ΕΡΤ», απάντησε ο κ. Γερουλάνος.

«Αν δεν τηρηθούν αυτά, θα είμαι σφόδρα κριτικός την επόμενη φορά, για να είμαι συνεπής στον εαυτό μου και απέναντι στους πολίτες» επέμεινε ο κ. Πετσάλνικος ο οποίος ρώτησε αν ισχύουν τα όσα έχουν δημοσιευτεί περί μισθών παρουσιαστών πρωινής εκπομπής της τάξης των 27.000 ευρώ ο καθένας, ψυχαγωγικής εκπομπής των 40.000 ευρώ το επεισόδιο.

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και εξωφρενικές τις αμοιβές του πρώην προέδρου της ΕΡΤ, γενικών διευθυντών και διευθυντών που προσέκρουαν στο δημόσιο αίσθημα, πολλώ δε μάλλον καθώς 290 εκατ. ευρώ εσόδων της ΕΡΤ προέρχονται από την εισφορά των πολιτών, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και απηύθυνε παραίνεση: «Σας προειδοποιώ μην κάνετε το ίδιο».

«Καταλαβαίνω ότι η χώρα περνά κρίση. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να πληρώνει τέτοια ποσά, αλλά δουλεύει σε ανταγωνιστική αγορά και αν δεν πληρώσεις τους καλούς δεν θα μπορέσεις να τους κρατήσεις. Θα φροντίσω να λάβω υπόψη μου και τις δύο παραμέτρους», υπογράμμισε ο κ. Γαμπρίτσος.

«Δεν πάω να βγάλω τα χρήματα που έβγαζα στον ιδιωτικό τομέα, ούτε όσα πήρε ο προηγούμενος. Δεν τους κρίνω τους προηγούμενους, αντιλαμβάνομαι το κλίμα» απάντησε σε άλλη σχετική αναφορά της βουλευτού του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαίδου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, ρώτησε το νέο διοικητή της ΕΡΤ αν θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει η ΕΡΤ μόνον από τις συνδρομές των πολιτών, χωρίς διαφημίσεις κατά το πρότυπο Σαρκοζί, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν στην περίοδο αυτή της κρίσης τα ΜΜΕ και ο Τύπος ώστε να επιτελέσει το έργο της ελευθεροτυπίας σωστά.

«Βεβαίως μπορεί να εξορθολογιστεί οικονομικά η ΕΡΤ αλλά θέλει χρόνο. Πρέπει αν γίνει με φειδώ και προγραμματισμό» απάντησε ο κ. Γαμπρίτσος.

«Η ΕΡΤ πρέπει να δώσει απάντηση και αυτό συνδέεται και με αμοιβές και με φυτώριο νέων στελεχών, ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών με ποιότητα», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης.

Την προσοχή του κ. Γαμπρίτσου στις αμοιβές του προσωπικού, σε οικονομίες κλίμακος, σε περιορισμό σπατάλης σε πολλούς τομείς, στην αξιοποίηση του αρχείου, την διαφύλαξη και την ανάδειξη της γλώσσας, της ιστορίας και του Πολιτισμό, επέστησε ο κ. Πολύδωρας.

«Θα πρέπει να νετάρετε την εικόνα που κάποιοι πήγαν να θολώσουν» συνέστησε ο Β. Αποστολάτος (ΛΑΟΣ) ο οποίος έδωσε θετική ψήφο στον κ. Γαμπρίτσο.

Στην ορθολογική διαχείριση του προσωπικού «καθώς η ΕΡΤ απασχολεί 4.600 άτομα και δεν ξέρουμε αν είναι αντίστοιχο το αποτέλεσμα», την ισοτιμία προβολής των κομμάτων, την αντικειμενική ενημέρωση, την προβολή θεμάτων που στα ιδιωτικά δεν γίνεται λόγος, αλλά άπτονται του ενδιαφέροντος του κοινού και τον περιορισμό της σπατάλης, στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντης.

Να προσεχθεί η ποιότητα των ντοκυμαντέρ, που «δεν δίνουν θετικό στίγμα για κρατική τηλεόραση και προκαλούν» και την ισονομία («όχι την αναλογικότητα, η οποία ούτως ή άλλως δεν τηρείται») ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί τί θα γίνει με «παραγωγές - σκάνδαλα», αν υπάρχει θέμα απολύσεων προσωπικού;

«Το προσωπικό είναι μια πρόκληση. Δεν έχω δικαίωμα να απολύσω προσωπικό είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα δω πως θα το αξιοποιήσω, με εσωτερικές μετατάξεις, με εκπαίδευση, θα εξετάσω», απάντησε.

Ο κ. Γαμπρίτσος δεσμεύτηκε τέλος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε προγράμματα που αφορούν στους νέους και ενημέρωσε ότι θα δει από την αρχή τα θέματα του κόστους, της δομής και του περιεχόμενου των ψηφιακών προγραμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ