Κόσμος
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 13:47

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Ιαπωνίας - ΗΠΑ

Μια αμερικανική ναυτική βάση στην Ιαπωνία αποτελεί σημείο τριβής για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο.

Μια αμερικανική ναυτική βάση στην Ιαπωνία αποτελεί σημείο τριβής για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο.

Η μετεγκατάσταση της αμερικανικής ναυτικής βάσης Φουτένμα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τόκιο.

Τη θέση ότι η βάση που έχουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο νησί της Οκινάουα στην νότια Ιαπωνία είναι απαραίτητη για στρατηγικούς λόγους, εξέφρασε ο επικεφαλής της δύναμης των αμερικανών πεζοναυτών στον Ειρηνικό, αντιστράτηγος Κιθ Στέιλντερ.

«Η Οκινάουα είναι η τέλεια τοποθεσία στην περιοχή καθώς κυριολεκτικά απέχει μία μέρα από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στην περιοχή», είπε ο Στέιλντερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προτάσεις η βάση να μετακινηθεί στο Γκουάμ ή στο μικρό νησί Τινιάν.

Ο πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα είχε πει πριν ανατρέψει την μακρόχρονη κυβέρνηση των συντηρητικών στις περυσινές εκλογές, ότι η βάση πρέπει να μετακινηθεί εκτός περιοχής, δίνοντας έναυσμα για μία αντιπαράθεση που απειλεί να υπονομεύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο ο Χατογιάμα χειρίζεται τις σχέσεις της χώρας με τον πιο σημαντικό σύμμαχο της.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση βολιδοσκόπησε τους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την πρόταση να κατασκευαστεί ένα νέο ελικοδρόμιο μέσα σε μία υπάρχουσα βάση, αλλά ένας από τους μικρούς κυβερνητικούς εταίρους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι αυτό είναι απαράδεκτο για τους κατοίκους του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters