Κόσμος
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 08:25

Η CIA είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικές ενέργειες στην Ινδονησία

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο Μπαλί, αλλά δεν ελήφθη κανένα ειδικό μέτρο πριν από τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 180 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» η CIA είχε ενημερώσει τα γραφεία της στη νοτιοανατολική Ασία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση. Η προειδοποίηση αφορούσε «πέντε-έξι πιθανούς στόχους μεταξύ των οποίων ειδικά το Μπαλί», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Το State Department δεν την έλαβε υπ' όψιν του και έγινε ένα διογκούμενο σκάνδαλο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οταν σημειώθηκε η επίθεση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούσε να πείσει την Τζακάρτα να λάβει μέτρα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαμά Ισλαμίγια που είχε διακηρύξει την υποστήριξη της στην οργάνωση Αλ-Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι πληροφορίες της CIA προέρχονται από τις δηλώσεις ενός Κουβεϊτανού, του Ομάρ Αλ-Φαρούκ, 31 ετών, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της Αλ-Κάϊντα. Ο Αλ-Φαρούκ είχε συλληφθεί στην Ινδονησία και μεταφέρθηκε στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Την ημέρα της επίθεσης, Ινδονήσιοι πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών βρίσκονταν στο Μπαγκράμ για να τον ανακρίνουν, σημειώνει η εφημερίδα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, που βρίσκεται στη Βρετανία για επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η CIA είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις, αλλά οι πληροφορίες της ήταν πολύ αόριστες ώστε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στόχος ήταν το Μπαλί.