Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν ομόφωνα να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε, το οποίο είχε ανασταλεί πριν επτά χρόνια, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων της Χαράρε με σημαντικούς διεθνείς δωρητές.
Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν ομόφωνα να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε, το οποίο είχε ανασταλεί πριν επτά χρόνια, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων της Χαράρε με σημαντικούς διεθνείς δωρητές.
Το ΔΝΤ ανέφερε πάντως ότι η Ζιμπάμπουε δεν δικαιούται οικονομική βοήθεια έως ότου τακτοποιήσει καθυστερούμενες οφειλές της προς το Ταμείο και έως ότου παρουσιάσει ένα σχέδιο για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Αναπτύξεως.
Οι οφειλές της Ζιμπάμπουε προς τους τρεις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια. Συνολικά το εξωτερικό χρέος της χώρας, περιλαμβανομένου και αυτού προς το Κλαμπ των Παρισίων, ανέρχεται σε περίπου 6 δις δολάρια.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε Τεντάι Μπίτι δήλωσε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν δηλώσεις στήριξης της χώρας στην διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ αλλά τόνισαν ότι θέλουν να δουν κι άλλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
"Είναι μια σημαντική ένδειξη ότι εάν συνεχίσουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σταθεροποίησης, της πολιτικής συνέπειας, μπορούμε να επιτύχουμε πλήρη επανενσωμάτωση και πλήρη υποστήριξη", είπε.
Το ΔΝΤ είχε αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε το 2003 λόγω των πολιτικών διαφορών σημαντικών χωρών-μελών του με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Οι διεθνείς δωρητές απέσυραν κάθε χρηματοδότηση προς τη χώρα της Νότιας Αφρικής και κατηγόρησαν τον Μουγκάμπε ότι η πολιτική του για την αναδιανομή της γης και η κακοδιαχείριση των πόρων της χώρας οδήγησε στην κατάρρευση της άλλοτε ευημερούσας οικονομία της.
Ο Μουγκάμπε σχημάτισε πριν ένα χρόνο κυβέρνηση ενότητας με τον πρώην επί κεφαλής της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος είναι σήμερα πρωθυπουργός. Το ΔΝΤ έκανε λόγο για ενδείξεις ανάνηψης της οικονομίας λόγω της ορθότερης πολιτικής που υιοθετήθηκε.
Ο Μπίτι σημείωσε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, η Ζιμπάμπουε δε θα μπορέσει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που την μαστίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Σε μια χώρα το 85% του πληθυσμού της οποίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 400 δολάρια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ήταν "ανήθικο να πάρουμε ακόμα κι ένα δολάριο από τους πενιχρούς μας πόρους" για την αποπληρωμή του χρέους. "Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιτύχουμε μια συμφωνία με τους πιστωτές μας και τους εταίρους μας όσον αφορά στο χρέος μας", δήλωσε ο Μπίτι. Όμως, πρόσθεσε, για να επιτύχει την παραγραφή μέρους του χρέους, η Ζιμπάμπουε πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει τις "ορθές" οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.
Ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ζιμπάμπουε για περαιτέρω αξιολόγηση στις αρχές Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ