Πολιτική
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 15:18

Και για εκκρεμούσες υποθέσεις ο νόμος για τη διαφθορά στο Δημόσιο

Ο νόμος για τη διαφάνεια, τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» και την ευνοϊκή μεταχείριση για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς θα ισχύσει και για τις εκκρεμούσες υποθέσεις, διευκρίνισε ο X. Καστανίδης.

Με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για τη διαφάνεια, τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» και την ευνοϊκή μεταχείριση για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, θα ισχύσει και για τις εκκρεμούσες υποθέσεις, διευκρίνισε σήμερα ενημερώνοντας τη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός επανέλαβε ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία σε καμία περίπτωση δεν ελήφθη με αφορμή τις τρέχουσες υποθέσεις, υπογραμμίζοντας: «Αν πρέπει να ζητήσουμε τη σύμπραξη των πολιτών, πρέπει πρώτα να θεσπίσουμε κανόνες για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή».

Παράλληλα και με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, εκτίμησε ότι ανοίγεται ένας ορθός και αποφασιστικός δρόμος για την εγκατάσταση μέτρων διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Εξάλλου, ο υπουργός ενημέρωση και για το νομοσχέδιο που αφορά το νέο τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοικήτου στα δικαστήρια, νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζεται με άρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης υπεραμύνθηκε του ρόλου της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που προβλέπει το νέο ν/σ (μη δευσμευτική για το υπουργικό συμβούλιο έκφραση γνώμης για τους υποψηφίους), υποστηρίζοντας ότι θα έχει βαρύνουσα σημασία για το υπουργικό συμβούλιο μία αυξημένης πλειοψηφίας πρόταση του πλέον νομιμοποιημένου δημοκρατικά θεσμού, όπως είναι η Βουλή.

Από την πλευρά της ΝΔ, πάντως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει την εμπλοκή της Βουλής έστω και με μη δεσμευτική γνωμοδότηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα που δικαιολογείται λόγω υπέρτερου σκοπού», ενώ σημείωσε ότι «όπου ήθελε το Σύνταγμα να παραπέμψει σε αρμοδιότητα της Βουλής, το έχει πράξει»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αναστάσιος Νεράντζης μίλησε για «καλλιστεία δικαστικών» και «εξώθηση των ανωτάτων δικαστικών στους προθαλάμους των κομμάτων προκειμένου να είναι αρεστοί», ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης μίλησε για ρυθμίσεις «από ατυχείς ως επικίνδυνες», υπογραμμίζοντας ότι επί ημερών αυτοδιοικήτου γεννήθηκαν τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή του πνεύματος, καθώς θα εξακολουθεί να αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, αφού όπως είπε δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Με την ίδια λογική, πρότεινε, ας αποφασίζουν οι δικαστές ή ευρύ εκλεκτορικό σώμα για την ηγεσία τους -όπως ήταν παλαιότερη θέση του ΠΑΣΟΚ- κι ας είναι απλή γνώμη και να την λαμβάνει υπόψη ή μη το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόβλημα συνταγματικότητας έθεσε και ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑ.Ο.Σ. αφού, όπως είπε, θα υπάρχει ένα είδος «πολιτικής δέσμευσης» του υπουργικού συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, κάτι που σαφώς αντιβαίνει στο γράμμα και πνεύμα του Συντάγματος που δεν θέλει παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στο θέμα αυτό.

Ο Νίκος Τσούκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε κατΆ αρχήν ότι οι διατάξεις κινούνται στο συνταγματικό πλαίσιο, αν και θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα στο συγκεκριμένο άρθρο στην επόμενη αναθεώρηση. Κατά τα άλλα προβληματισμό εξέφρασε για το ενδεικνυόμενο ή μη να υπάρχει ακρόαση των υποψηφίων ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι στηρίζει το πνεύμα της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου στα δικαστήρια.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η επί χρόνια επιλογή των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών με την πλειοψηφία των 4/5 ή ομοφωνία είναι το καλύτερο προηγούμενο φερεγγυότητας, δημοκρατικότητας και συναινετικού πνεύματος της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ δεν απέκλεισε τις προτάσεις για μεικτό εκλεκτορικό σώμα, ή την υποβολή προτάσεων από τις οικείες Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά σημείωσε ότι αυτές θα τεθούν για διαβούλευση στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.