Προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από τη δημοσιονομική κρίση που έχει συγκλονίσει την ΕΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα χρειαστεί να αρνηθεί μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του πατέρα του, αναφέρει σε ανάλυση το πρακτορείο Reuters, εκτελώντας μια πράξη ιδεολογικής και πολιτικής πατροκτονίας.
Προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από τη δημοσιονομική κρίση που έχει συγκλονίσει την ΕΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα χρειαστεί να αρνηθεί μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του πατέρα του, αναφέρει σε ανάλυση το πρακτορείο Reuters.
«Έχει συνειδητοποιήσει καλά ότι η ιστορία τον αναγκάζει να εκτελέσει μια πράξη ιδεολογικής και πολιτικής πατροκτονίας», όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο άνθρωπος από το φιλικό περιβάλλον του πρωθυπουργού που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναφέρει το δημοσίευμα, μεταμόρφωσε τη χώρα με τη βοήθεια κονδυλίων από την ΕΕ. Επέκτεινε το δημόσιο τομέα και το κρατικό σύστημα υγείας, προώθησε το κοσμικό κράτος και αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια.
Ωστόσο, η σημερινή καταχρεωμένη Ελλάδα πρέπει επειγόντως να συρρικνώσει το δημόσιο, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και να ανοίξει τομείς της οικονομίας όπου κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται.
Οι στενότεροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού απορρίπτουν τις παρομοιώσεις με έναν σύγχρονο Οιδίποδα, καταδικασμένο να σκοτώσει τον πατέρα του όπως ο τραγικός ήρωας.
«Δεν υπάρχει διαφορά στις αξίες των δύο», αναφέρει στο πρακτορείο ο υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό, Χάρης Παμπούκης. «Θαύμαζε και υπηρετούσε τον πατέρα του. Αλλά ζούμε σε πολύ διαφορετικούς καιρούς».
Ενώ ο πατέρας ήταν εθνικιστής, σημειώνει το Reuters, που τασσόταν εναντίον του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο γιος είναι ένας «κοσμοπολίτης πατριώτης», σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη, που είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της φιλίας με την Τουρκία, συνεχίζει η ανάλυση.
«Πρόκειται για ένα πολύ καλό μείγμα ρεαλιστή και ονειροπόλου», λέει ο κ. Παμπούκης.
Κάποιες φορές, ο ονειροπόλος φαίνεται ότι έχει το πάνω χέρι, σχολιάζει το Reuters. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ενθουσιώδης μέτοχος σε σεμινάρια για την «πράσινη ανάπτυξη» και τον «προοδευτική διακυβέρνηση».
Ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας του έχει εκτοξευθεί εν μέσω αμφιβολιών στην αγορά για την ικανότητά της να ξεπληρώσει τα χρέη της, επισημαίνεται, ο κ. Παπανδρέου έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων εβδομάδων στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας στην Ινδία, τη Ρωσία, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.
Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι μιλάει αγγλικά καλύτερα απΆό,τι ελληνικά, όπου θεωρούν ότι κάνει κάποια γραμματικά λάθη, αναφέρει το Reuters.
Περιστοιχίζεται από συμβούλους που, όπως και ο ίδιος, έχουν περάσει δεκαετίες σπουδάζοντας και δουλεύοντας στο εξωτερικό, κάτι που έχει οδηγήσει τους επικριτές του να διερωτηθούν πόσο κοντά βρίσκεται στην ελληνική πραγματικότητα.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει δεν είναι μόνο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και να διατηρήσει τη δημόσια στήριξη για μία μακρά δημοσιονομική προσαρμογή και να εφαρμόσει η δυσκίνητη γραφειοκρατία τα νέα φορολογικά μέτρα και τα μέτρα κατά της διαφθοράς.
Το πρακτορείο φιλοξενεί επίσης σχόλια του πρώην συμβούλου του Κώστα Σημίτη, Γιάννη Στουρνάρα, που ισχυρίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου άργησε να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κρίσης.
«Τώρα “ το έχει πιάσει”, αλλά θα είχαμε αποφύγει πολλά προβλήματα αν είχε ενεργήσει μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευρεία στήριξη που απολαμβάνει για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και ριζική απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας, καταργώντας τους ελέγχους στις τιμές και ανοίγοντας τα κλειστά επαγγέλματα.
Για να κάνει όμως κάτι τέτοιο, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αναμετρηθεί με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία ευνόησε το πελατειακό σύστημα του πατέρα του.
«Δυστυχώς δεν θέλει να τον θυμούνται σαν αυτόν που το ανέτρεψε», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Πηγή: Reuters