Κόσμος
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 16:43

Υπομονή μέχρι το 2150

Jarson Mphezewa, γεωργός από το Μαλάουϊ. Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, και σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της φτώχειας, ο Jarson δεν έχει τα στοιχειώδη για να ξεγελάσει την πείνα του.

Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών έρχεται να του αφαιρέσει κάθε ελπίδα για το αύριο: Σε 150 χρόνια, και όχι το 2015, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από λιμό, εάν δεν βελτιωθούν ραγδαία οι σημερινοί πενιχροί ρυθμοί προόδου.

Κατά τον Ζακ Ντιούφ, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η πρόοδος των τελευταίων ετών είναι στην ουσία «μηδενική», καθώς για την επίτευξη του «οράματος» του 2015 θα έπρεπε ο αριθμός των υποσιτιζόμενων να μειώνεται κατά 24 εκατομμύρια ετησίως.

Η πρόταση του FAO είναι επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις ύψους 24 δισ. δολαρίων κατ' έτος. Η πρόταση στερείται ρεαλιστικής βάσης, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των πληγέντων χωρών, και της δραματικής μείωσης των δωρεών των ανεπτυγμένων χωρών.

Εν έτη 2002, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα, ενώ 840 εκατομμύρια υποσιτίζονται, εκ των οποίων τα 799 εκατομμύρια διαβιούν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κάθε χρόνο, έξι εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έρχονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη του λιμού.

Περίπου 30 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης επισιτιστικής ανάγκης και 67 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επείγουσας βοήθειας. Στη δεινότερη θέση βρίσκονται οι χώρες της Κεντρικής Αφρικής, και ιδίως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που μαστίζεται από χρόνια εμφύλια διαμάχη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ