Κόσμος
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 14:16

Tουρκία: Εν μέσω εντάσεων η συνάντηση πολιτικών και στρατιωτικών

«Τα προβλήματα της Τουρκίας πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του Συντάγματος», αναφέρει ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας μετά την τρίωρη συνάντησή του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ίλκερ Μπασμπούγ, εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις κυβέρνησης και στρατού.

Η κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία με τη σύλληψη στρατιωτικών κατηγορούμενων για εξύφανση συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του συντάγματος. Αυτό αναφέρει ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας που εκδόθηκε μετά την τρίωρη συνάντησή του προέδρου Αμπτουλάχ Γκιουλ με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ίλκερ Μπασμπούγ, εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις κυβέρνησης και στρατού.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «υπογραμμίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι πως τα θέματα της επικαιρότητας θα διευθετηθούν σε συνταγματικό πλαίσιο και βάσει των νόμων», ενώ οι τρεις άνδρες «υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη να ενεργήσουν όλοι με υπευθυνότητα ώστε να μην εξασθενήσουν οι θεσμοί στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις απόστρατων αξιωματικών της αεροπορίας και του ναυτικού από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, πήγε «πολύ καλά», σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σαράντα εννέα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων. Είκοσι από αυτούς έχουν ήδη κατηγορηθεί επισήμως καθώς φέρονται να εμπλέκονται στη συνωμοσία με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» και στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ ανακρίνονται σήμερα από το δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν πρόσφατα δυο βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), χωρίς όμως να έχει φθάσει στο σημείο να αρχίσει επίσημη έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη τέτοιας έρευνας, αυτό ίσως οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το AK, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη προσπάθεια του ίδιου εισαγγελέα να το κηρύξει έκνομο για δραστηριότητες εναντίον του «κοσμικού χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους το 2008.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.