«Η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή τον επόμενο χρόνο», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία. Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας, επικροτώντας παράλληλα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στα ξένα ΜΜΕ.
«Βρισκόμαστε ακόμη στο τρέιλερ της κρίσης, δεν έχει ξεκινήσει το έργο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την οικονομία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και εκτίμησε ότι «η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή τον επόμενο χρόνο».
Υποστήριξε ότι «η χώρα μας βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν παράγει» και σχετικά με την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ για την οικονομία, σημείωσε ότι «πατούν στο έλλειμμα και το χρέος για να μας επιτεθούν».
«Όμως, το έλλειμμα άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, ενώ το χρέος είναι λιγότερο από ό,τι είναι στις μισές χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δέχεται πόλεμο το ευρώ από το δολάριο και ότι «η χώρα μας είναι το θύμα του πολέμου».
Πρότεινε, επίσης, την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «αντί για τρία χαλινάρια, προτιμώ ένα» και προσθέτοντας πως «οι όροι του ΔΝΤ δεν είναι τόσο επαχθείς».
«Μας χρωστάει η Γερμανία, δεν της χρωστάμε»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε ακόμη επίθεση κατά της Γερμανίας, λέγοντας ότι «όποτε η χώρα μας ήρθε σε επαφή με τη Γερμανία, βγήκε ζημιωμένη», αναφέροντας την περίοδο του Όθωνα και της βαυαροκρατίας και την κατοχή. «Μας χρωστάει η Γερμανία, δεν της χρωστάμε», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Πάγκαλου σε ξένα ΜΜΕ, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «μακάρι η κυβέρνηση να είχε 20 και όχι έναν Πάγκαλο».
Αναφερόμενος δε, σε πιθανή προτροπή του για μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων, είπε ότι αν διαπιστώσει ότι γίνεται ασφυκτική η πίεση από τη Γερμανία, τότε θα το προτείνει. «Μπήκαμε στην ΕΕ ως ισότιμα μέλη και σήμερα είμαστε αποικία», είπε.
Εξέφρασε, τέλος, τη διαφωνία του με την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα» και όχι απλά λάθος, ενώ χαρακτήρισε «ακόμη πιο ηλίθια την αντιπρόταση της ΝΔ για συμπερίληψη της περιόδου 1981 έως σήμερα για την Εξεταστική».
Οι προτάσεις για την οικονομία
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε, αντί μείωσης μισθών, να αυξηθεί για δύο χρόνια κατά μία ώρα το ωράριο εργασίας και να μην μειωθούν οι απολαβές. Ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών και πρότεινε να θεσπιστούν κίνητρα για να έρθουν χρήματα από το εξωτερικό, όπως η απαλλαγή από φόρο επιτοκίων για τρία έως πέντε χρόνια.
Πρότεινε ακόμη να καλέσει η κυβέρνηση τις μεγάλες εταιρίες και να επιμηκύνει για πέντε έτη τις συμβάσεις στα δημόσια έργα. «Μπορεί να εξασφαλίσει έτσι 15 δισ. ευρώ και 300.000 θέσεις εργασίας», είπε.
Ζήτησε ακόμη την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, κάτι που –όπως είπε- θα αποφέρει 6 δισ. ευρώ και συμφώνησε με την επιμήκυνση κατά 2-3 χρόνια, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τη στιγμή που το προσδόκιμο όριο ζωής αυξήθηκε κατά δέκα χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν τα όρια για τη σύνταξη, αρκεί «τα τέσσερα τελευταία χρόνια να δουλεύει ο εργαζόμενος τέσσερις ημέρες και όχι πέντε».
Πρότεινε, επίσης, την εναρμόνιση των τιμών των πολυεθνικών εταιρίων στην Ελλάδα με αυτές της Ευρώπης, τη δημιουργία "Τειρεσία Κερδοσκόπων" και την τιμή μαρκέ σε είδη πρώτης ανάγκης.
Εξωτερική πολιτική
Επιπλέον αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε «λάθος του πρωθυπουργού» το ταξίδι στη Ρωσία, λέγοντας ότι «η Ρωσία ήταν μια όαση, που χάθηκε εξαιτίας της ΝΔ. Η Μόσχα σήμερα, απέκτησε ερωμένη, που λέγεται ¶γκυρα».
Διατύπωσε φόβους για επεισόδιο στο μέλλον με την Τουρκία, παραπέμποντας στην εσωτερική αναστάτωση της χώρας και είπε πως «ή ο Ερντογάν θα επιβληθεί, ή θα αντιδράσει ο κεμαλισμός.