Πολιτική
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 17:16

Γ. Πεταλωτής: Στόχος η υλοποίηση του ΠΣΑ και όχι πρόσθετα μέτρα

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑ) εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ¶φησε δε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών μέτρων, αν κάποια στοιχεία του ΠΣΑ δεν υλοποιηθούν.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία υλοποίησής του, αλλά είμαστε μόνον στην αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε δε ότι υπάρχουν πολλά «ρίσκα», τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικής πολιτικής, όσο και άλλα, που έχουν σχέση με πιθανές αστοχίες, ή με τη δυσκολία άμεσης υλοποίησης κάποιων στόχων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα "ρίσκα", ώστε το ΠΣΑ να υλοποιηθεί εντός των χρονικών στόχων, που έχουν τεθεί».

Σε ό,τι αφορά το αν η ελαχιστοποίηση των κινδύνων αυτών, μπορεί να φέρει και νέα μέτρα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «όταν υπάρχουν "ρίσκα" σε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, αν κάποια στοιχεία του δεν υλοποιούνται, έχουμε αφήσει ανοιχτό ότι μπορεί να υπάρχουν συμπληρωματικά μέτρα».

Ερωτηθείς αν σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του 14ου μισθού, απάντησε ότι αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο η κυβέρνηση έχει απορρίψει, προσθέτοντας πως «αν πάρουμε αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα, θα έχουν σαν γνώμονα τη διασφάλιση του εισοδήματος του απλού Έλληνα πολίτη».

«Εμείς, αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για μέτρα, για άλλες αποφάσεις, μιλάμε για υλοποίηση του Προγράμματος και μένουμε εκεί», απάντησε ο κ. Πεταλωτής σε ερώτηση αν σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση μισθών, ή επιδομάτων, των δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικά με το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στη λήψη των «νέων μέτρων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος, «στον χρόνο που θα χρειαστεί».

«Αυτό που ζητήσαμε από την ΕΕ, είναι η πολιτική στήριξη και ο ελάχιστος χρόνος για την υλοποίηση του ΠΣΑ. Αυτό μας αρκεί, δεν ζητήσαμε χρήματα από κανέναν, δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε, ούτε ζητήσαμε χρήματα από κανέναν Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη», είπε.

Σε ερώτηση τι θα κριθεί αν η χώρα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «Αξιολογούμε την υλοποίηση του ΠΣΑ και αντιμετωπίζουμε όλες τις δυνατότητες, που υπάρχουν, προκειμένου να υπάρξουν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο ταμείο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ανέφερε πως «δεν έχουν καμία βάση» και «ουδεμία υπόσταση».

Πρόσθεσε δε ότι τέτοιου είδους φημολογίες «νοθεύουν την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για να βγούμε από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση» και υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός ο ίδιος είναι αυτός, που απορρίπτει αυτές τις φήμες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ