Πολιτική
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 18:46

Μέσω του Πράσινου Ταμείου η χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής

Τη σύσταση του Συμβουλίου Πράσινης Πολιτικής, οργάνου που θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής και του Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα αποτελεί το μέσο για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τη σύσταση του Συμβουλίου Πράσινης Πολιτικής, οργάνου που θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής και του Πράσινου Ταμείου, με νομική μορφή Ανωνύμου Εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα αποτελεί το μέσο για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Για το σχέδιο νόμου ενημέρωσε χθες τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ισχυρού και ευέλικτου πλαισίου σχεδιασμού και χρηματοδότησης παρεμβάσεων, για την υποστήριξη της εφαρμογής της περιβαλλοντικής στρατηγικής, με σύγχρονα εργαλεία και διαφανείς διαδικασίες.

Σύμφωνα με την υπουργό, η αντικατάσταση του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και του Ειδικού Φορέα Δασών (ΕΦΔ), με αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι δύο αυτοί φορείς παρουσίαζαν σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως η αδυναμία ελέγχου είσπραξης των εσόδων που προορίζονταν για τους σκοπούς τους, η έλλειψη τεκμηρίωσης στην επιλογή των χρηματοδοτούμενων δράσεων, η απουσία ελέγχου της αποτελεσματικότητας των δράσεων και η αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των πόρων.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές-μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του Υπουργείου και τόνισαν την ανάγκη σύνδεσης των περιβαλλοντικών δράσεων με τις αναπτυξιακές διαδικασίες.

Κατέθεσαν δε προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στην πολιτική γης και ζήτησαν να υπάρξει φροντίδα, ώστε οι χρηματοδοτήσεις να φτάνουν στην Περιφέρεια.