Η Ελλάδα θα στηρίξει τόσο πολιτικά, όσο και στην πράξη την Τουρκία στο δύσβατο δρόμο της ένταξης στην Ε.Ε., εφόσον εκείνη εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας κατά την ομιλία του στο συνέδριο "Ελλάδα-Τουρκία στον 21ο αιώνα", που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.
«Η Ελλάδα θα στηρίξει τόσο πολιτικά, όσο και στην πράξη την Τουρκία στο δύσβατο δρόμο της ένταξης στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι εκείνη θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο -στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης, δίκαιης, ευρωπαϊκής λύσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής- θα προωθήσει αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις για το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αλλά και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο "Ελλάδα-Τουρκία στον 21ο αιώνα", που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
«Διερευνούμε τη δυνατότητα αναβάθμισης της συνεργασίας με την Τουρκία, εντοπίζοντας και δημιουργώντας τις ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όφελος και των δύο χωρών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία αυτή του συνεδρίου έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, ακριβώς στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για την καλύτερη συνεννόηση των δύο χωρών και τη διεύρυνση της συνεργασίας τους».
«Στηρίζουμε και προσβλέπουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και στην ένταξή της ως πλήρες μέλος στην ΕΕ, εφόσον εκπληρώσει τις προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της γείνονος και εκτίμησε πως αυτή είναι μία επίπονη διαδικασία για την Τουρκία. «Η Τουρκία που θα ενταχθεί στην Ε.Ε.», επεσήμανε, «δεν είναι η σημερινή, ούτε εκείνη του παρελθόντος. Θα είναι μία Τουρκία που θα έχει αλλάξει».
Όπως εξάλλου υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας, η προσπάθεια προώθησης της ένταξης της Τουρκίας δεν πρέπει να υποθηκευτεί από «απερίσκεπτες συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο». Αντιθέτως, σημείωσε, πρέπει να προχωρήσουμε με αισιοδοξία για τη δημιουργία ενός κέντρου δύναμης και σταθερότητας στην περιοχή.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΚΕΠΠ Γιάννος Παπαντωνίου, ανέφερε ότι κατά μακρά χρονική περίοδο, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται από τη διακύμανση των εντάσεων και των υφέσεων που διαμορφώνουν την πολιτική των δύο χωρών.
Στόχος του συνεδρίου, είπε, δεν είναι η αναδρομή στο παρελθόν και η ανάδειξη των διαφορών, οι οποίες δεν παραγνωρίζονται, αλλά η συμβολή στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει το σημερινό επίπεδο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε συσχετισμό με τη διεθνή κατάσταση και τις ειδικότερες επιδιώξεις των δύο χωρών, ώστε οι διμερείς σχέσεις να βελτιωθούν.
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, η δημιουργία της Ευρωζώνης, η ανάδειξη νέων οικονομικών δυνάμεων, μέσα από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, καθώς και η ραγδαία ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, στηρίζουν αυτή την εξέλιξη.
Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε επίσης την ανάγκη να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας, στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, πολιτικοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και από τις δύο χώρες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει η εξέλιξη αυτή για την εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.-
Πηγή ΑΠΕ_ΜΠΕ